Inför säsongen hade inte Vanessa Kamga kastat över 43 meter i diskus men sedan januari har hon höjt sitt personliga rekord flera gånger om. Längst nådde hon i början av juli på Bottnarydskastet i Småland då hon kastade 53,66 – nytt svenskt juniorrekord med fem centimeter.

− Det var jättekul att slå rekordet och det blir extra motiverande att se resultat från träningen. Jag får hela tiden skärpa mig och ändra målsättning för att fortsätta utvecklas, säger Vanessa Kamga.

Rekordkastet från 18-åringen (hon fyller 19 i november) kom i den tredje omgången i en serie som även omfattade ett par kast till över 51 meter och gjorde henne till sjua i Europa i F19-klassen.

Artikelbild

Rekordkastet på över 53 meter var ett formbesked inför U20-EM som inleds på torsdag.

− Det känns jättebra inför tävlingen och jag har kastat bra den senaste veckan. Vi har toppat formen den senaste tiden utifrån träningarna och jag är oerhört taggad på att tävla.

Förutom diskus tävlar Vanessa även i kula i mästerskapet, men det var inte tänkt att hon skulle bli bäst i Sverige på friidrott.

På hösten för tre år sedan flyttade Vanessa Kamga från Gävle till Uppsala för att studera på Celsiusskolan och satsa på basketen medan hon gick på gymnasiet.

Artikelbild

Hon började med sporten när hon var sju år gammal och spelade bland annat för Ockelbo och Gävle Tjäder.

− Jag hade spelat basket i flera år men tröttnade efter ett tag och kände att det inte blev riktigt som jag tänkt mig på skolan. Jag ville fortsätta idrotta och träna men visste inte riktigt med vad.

Artikelbild

Intresset för basketen försvann successivt och Vanessa började engagera sig mer för individuella sporter.Hennes mamma föreslog att hon skulle prova på friidrott och kastgrenar eftersom hon var duktig på kulstötning som ung.

− Jag höll på lite med friidrott när jag var åtta eller nio men inget seriöst eller så där. Men jag tyckte det lät jag kul att prova så jag pratade med friidrottstränarna på skolan och sedan blev jag kvar helt enkelt, säger hon med ett skratt.

Artikelbild

Vanessa provade olika kastgrenar som kula och slägga men fastade främst för diskus. För två år sedan gjorde hon sin första tävling och nådde 29 meter. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och i dag tillhör hon Sverigeeliten på juniorsidan.

− Det har gått jättebra sedan jag började med friidrott och kastgrenarna passar mig väldigt bra. Det är både styrka och teknik i ett som jag tycker om.

Vanessa bor i Uppsala men brukar åka hem till Gävle på helgerna för att jobba och träffa familjen. I augusti återvänder hon till hemstaden för att tävla i junior-SM.

– Det blir kul att tävla på lite av "hemmaplan" även om jag representerar Upsala IF nu. Jag känner till Gävle och alla som är aktiva där. Det blir spännande att komma tillbaka och jag kastade bra nyligen på arenan där JSM ska arrangeras.

Men först ska hon slåss om finalplatserna i U20-EM i diskus och hoppas även göra bra ifrån sig i kula.

− Det är bara roligt att tävla i två grenar även om jag fokuserar mer på en. Mitt mål är att gå till final i diskus och se hur det går där. Sedan vore det kul att göra nytt personligt rekord i kula.