Stockholm och Calgary är tillsammans med Milano/Cortina d'Ampezzo de tre orter som kandiderar för att få vinter-OS 2026.

I Kanada har man haft folkomröstningar alla gånger som man kandiderat för att få vinter-OS, och vid de två tidigare tillfällena fick kampanjerna – Calgary 1988 och Vancouver 2010 – grönt ljus.

Men årets kampanj har rejäl motvind på grund av stora kostnader som till stora delar ska belasta skattebetalarna.

Det är, vad jag förstått, det som är skillnaden mot det koncept som vi har, säger Brisius.

Nejsidan: "Vill vi ens det"

Stockholm har en budget på 13 miljarder kronor där inte skattebetalarna ska behöva stå för en enda krona som det är tänkt. Calgarys budget är på motsvarande 36,5 miljarder kronor där en stor del är tänkt att betalas av skattebetalarna i staden, provinsen och staten.

Det har varit kommentarer om att "det här har varit hopp mot rädsla", eller att vi på något sätt tror att Calgary inte klarar av att anordna spelen, och det har aldrig varit en del av våra argument. Vi är helt säkra på att Calgary kan göra det, det är en fråga om vi borde eller till och med vill det, säger Erin Waite vid nej-sidan, till Calgary Sun.

Calgarys borgmästare Naheed Nenshi är en förespråkare för ja-sidan, och tror inte på olyckskorparna som varnar för skenande kostnader. När kanadensiska Vancouver anordnade OS 2010 gick projektet back, trots en relativt modest kostnad på motsvarande 64 miljarder kronor.

Vad vi försöker att bevisa är att vi inte kommer att vara Pyeongchang, Sotji eller ens Vancouver. Vi kan anordna OS till en mycket mer prisvärd kostnad för skattebetalarna, säger han till AFP.

"Gjort ett bra jobb"

Även om folkomröstningen inte är bindande räknar båda sidor med att valresultatet kommer att avgöra om staden går vidare med sin ansökan. Stadens valmyndighet är inställd på ett högt valdeltagande med 715 000 som dyker upp vid urnorna i dag.

Det vore tråkigt om Calgary försvinner. Vi vet att de är väldigt duktiga och har gjort ett bra jobb och arbetat fram det bästa möjliga konceptet utifrån deras förutsättningar, säger Brisius.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs fel årtal för Calgarys förra OS, samt fel summa för stadens OS-budget.