25-åringen från Ystad snittade 14,2 poäng och 9,7 returer per match för Malbas innan han inför den här säsongen lämnade för spel i spanska andraligan och topplaget Palencia. Han fick lämna Palencia i november efter bara sju matcher, och ett try out-kontrakt senare hos den litauiska klubben Neveziz Kedainiai är nu Engström klubblös.

– Spanien blev inte så bra som jag hade hoppats och sedan hamnade jag i Litauen veckan därpå och det kändes bra till en början. Men jag fick inte riktigt chansen. Jag var andracenter som ersättare för en skadad spelare, och när han var tillbaka hamnade jag långt ute på bänken, säger Carl Engström, som gick i valet och kvalet under juluppehållet.

– Jag tänkte länge om jag skulle försöka hitta något nytt i Europa i januari, men hamnar du fel i en tredje klubb under samma säsong kan hela säsongen vara bortkastad.

När Uppsala Baskets klubbdirektör Christer ”Chribba” Sjögren hörde av sig gick allt väldigt fort.

– Jag vet vad Uppsala Basket går för, jag känner spelarna väl och det är ett mer ett säkert kort för mig. Jag tror det blir bra att köra säsongen ut i Sverige, säger Carl Engström.

I kontraktet finns dock en klausul inskriven, som gör att båda parter kan bryta kontraktet före den 25 januari. Övergångsfönstret stänger den sista januari.

– Det var mest min agent som ville ha det så. Jag tror inte att det är något som kommer att hända innan den tiden, det är ju rätt så snart. Jag tror att det blir spel säsongen ut i Uppsala, som jag ser det, säger Carl Engström.

Efter entledigandet av Odin Lindell har tomrummet varit stort under korgarna i Uppsala Baskets, som har åkt på fyra raka förluster i basketligen inför juluppehållet. Carl Engström fyller ut tomrummet väl.

– Jag ska ta en stor plats på planen och det är vad jag brukar göra. Jag ska försöka ta många returer, göra mig stor och ta plats i försvaret. Det är samma sak i offensiven, jag ska spela tufft, göra poäng och … Ja, jag ska göra allt för att hjälpa laget. Jag får en ganska stor roll gissar jag, säger Carl Engström.

Han spelade för Sverige i EM-kvalet i höstas och var då blågul lagkamrat med Alexander Lindqvist, Anton Gaddefors och Jonathan Person. Nu bildar han en trupp i Uppsala Basket som mer och mer liknar en minivariant av det svenska landslaget.

Christer ”Chribba” Sjögren om den blågula stämpeln på Uppsala Basket:

– Jag är van att bygga runt importer, men det här är det bästa svenska materialet i Sverige just nu. Vårt mål är att vi ska tävla om en semifinal och final.

Carl Engström fyller i:

– Det är många i Uppsala som jag har spelat med i landslaget och även i yngre ungdomslandslag. Det är ett bra gäng, vi kommer att kriga. Jag tror att vi blir riktigt farliga, säger Carl Engström.

Carl Engström ansluter till Uppsala Basket den 2 januari och debuten sker hemma mot Malbas den 10 januari.