Dessa förväntningar försvann egentligen när Julia Lyckberg drog korsbandet under försäsongen, men att man skulle prestera bättre än såhär hade jag ändå väntat mig. Nu gör Uppsala sin sämsta säsong någonsin poängmässigt i elitettan (ja, vi kan räkna med Siriusåren) och för mig kändes det som att säsongen dog redan innan sommaren kom till Sverige.

Jag hade hoppats på mer. När Uppsala Fotboll bröt sig loss från Sirius så kändes det ändå som att det fanns ett ökat intresse kring laget, något man hade kunnat spinna vidare på om man hade levererat resultat. Räknar man bort guldklimpen Ariam Berhane så har laget gjort en säsong som inte har varit godkänd och det gjorde också att haussen kring det nya laget dog onödigt tidigt. Visserligen ökade man publiksnittet, 164 personer, med tolv personer från i fjol, en siffra som är den bästa sedan 2013 då Sirius hade 309 som hemmasnitt, men jag tror att man hade hoppats på mer.

Det händer dock många spännande grejer i föreningen. Det finns en uttalad ambition om allsvenskan och laget har redan haft två amerikanska provspelare på plats under hösten, ett tecken på en satsning som krävs både för att lyfta intresset kring laget och utmana om en allsvensk plats som Sirius gjorde 2012 och 2013. Man har testat det hemvävda spåret några år nu och det har visat sig räcka till en mittenplacering. Klubben vill mer, men då krävs det också att man plockar in spets och det kostar pengar. Jag tror dock att om klubben går ut med en tydlig målsättning om allsvenskan, likt lag som AIK, Växjö och Kalmar, så kommer man också ha lättare att få in sponsorer. Dessutom kommer publiken att öka. Det är dags att släppa handbromsen nu.

Ett år har gått sedan damsektionen valde att lämna Sirius organisation. Jag var kritisk mot beslutet redan då och har egentligen inte ändrat mig. Det handlar framför allt om att det var sämsta tänkbara tid att lämna blåsvart. Att Sirius herrar gick upp i allsvenskan gav föreningen maximal exponering och ett varumärke starkare än någonsin. Att då lämna detta tycker inte jag var rätt även om jag vet att damlaget inte hade bra förutsättningar i Sirius. Enligt mig borde man ha gjort som Hammarbys damlag, nämligen brutit sig loss till en egen förening och behållit namnet Sirius. Nu känns det som att man har fått jobba i motvind när alla strålkastare har varit på det allsvenska laget, jag tror att man hade kunnat åka med i sidovagnen.

Uppsala Fotboll är ett intressant projekt, men jag är ändå frågande till om det ekonomiskt kommer att gå runt i längden. Det är inte lätt när man har ett dominerande herrlag i staden. Jag skulle inte bli förvånad om laget flyttar tillbaka in i Sirius om några år när båda parterna har blivit mogna för det igen.