Det var i början av sommaren som miljardären och minoritetsägaren Kawa Junad, som investerat över 60 miljoner i klubben, valde att stoppa alla investeringar. Junad hänvisade till att klubben drevs oprofessionellt medan Dalkurd å sin sida sade att Junad ville överträda 51-procentsregeln. Konsekvensen blev dock allvarlig då Dalkurd hotades av konkurs och fick sälja halva laget i princip för att rädda klubben. Nu kommer dock en oväntad vändning. Efter de hårda orden har Dalkurd och Kawa Junad träffats och kommit överens om ett nytt samarbete.

– Det har varit dålig kontakt och dialog mellan föreningen och Kawa från början som har lett till massa missuppfattningar. När föreningen och Kawa fick sitta ner var vi överens om de flesta sakerna. Han vill stötta Dalkurd och vi vill ha med honom också. Båda vill ha ett samarbete på ett bra sätt och han är verkligen taggad för framtiden, säger Dalkurds vd Johan Gustavsson.

Parterna träffades i mitten av augusti i Helsingborg. Där kom man överens om att avsluta det tidigare samarbetsavtalet och börja förhandla ett nytt. I det nya ska Kawa Junad stötta från sidan och inte ha några beslutande poster.

– Vi får se hur det utvecklar sig. Kawa älskar klubben, han vill stötta och hjälpa till, men vill inte vara inblandad som ansvarig i verksamheten. Det är ganska svårt att vara med i styrelsen från ett annat land (Junad bor i Dubai). Vi får se hur det blir.

Hur kom det sig att ni började prata igen?

– Det har varit mycket påtryckningar att vi ska komma överens, men det är inte så lätt att administrera en träff när man bor i olika världsdelar. Vi kom i samförstånd överens om att avsluta det gamla och börja ett nytt samarbete. Allt annat är bakom oss och vi blickar framåt.

Junad skriver själv på Facebook att han ska göra sitt bästa för att hjälpa Dalkurd så mycket han kan utan att ha en direkt roll i klubben eller några aktier.

– Han vill inte sitta på en beslutande post utan stötta föreningens bästa. Det finns ingen färdig lösning nu, men vi har en jättebra dialog. Vi ska bygga något nytt och vi tror att det kommer att bli riktigt bra.

Inför säsongen satsade Dalkurd stort med hjälp av Junad. Man förhandlade även om ett samarbete med Ajax och ville bygga en gigantisk egen träningsanläggning i Uppsala. Trots att stödet nu kommer fortsätta så blir det inte på samma sätt.

– Det kommer inte att bli en sådan uttalad satsning som tidigare, men däremot kommer Dalkurd som förening att alltid satsa för att vinna. Vi måste få göra det på Dalkurdvis och vi kommer att satsa mycket på vår vistelse i Uppsala och verkligen förankra oss här, lägga mycket krut på sociala delar.

Så mer det än spektakulära värvningar?

– Ja, vi vill mer komma tillbaka till den förening som vi var när vi bara vann, vann och vann utan pengarnas kraft. Vi måste komma tillbaka dit där vi plockar in och förädlar och det kan vi göra med det nya samarbetet.

Hur skönt känns det här för Dalkurd?

– Vad ska man svara? Det känns väldigt hoppfullt. Det gamla har hänt och vi ska inte gräva allt för mycket i det. Nu ska vi framåt och framåt tillsammans, Johan Gustavsson.