Dalkurd flyttade från Borlänge till Uppsala i januari månad och bedriver sin dagliga träning på Österängens IP. Sedan tidigare är det klart att Dalkurd ska spela sina 15 hemmamatcher i Gävle under debutsäsongen i fotbollsallsvenskan då matchspel på Studenternas i Uppsala aldrig har varit aktuellt under det första ombyggnadsåret (2018).

Frågetecken har dock funnits för om det är 2019 eller 2020 som gäller när Dalkurd kan ta plats på allvar i Uppsala, och klubben själv har uttalat sig om att året i Gävle bara ska bli ettårigt innan Studenternas väntar från och med 2019 års säsong.

Så blir det inte.

Uppsala kommun stänger dörren för Dalkurd på Studenternas även nästa säsong. Idrotts- fritidschefen Josefine Åhrman fastslår att bara ett lag kan spela på Studenternas under ombyggnationen.

– Under byggperioden klarar vi av att hantera ett elitlag på Studenternas och det laget är Sirius. Anledningen till detta är att projektet ska kunna hålla både tidplan och budget. Varje match som spelas på Studenternas under byggskedet kräver både planering och omställning på arenan.

Ett nytt konstgräs kommer att ligga på plats till säsongen 2019, men bygget – som nästan fem hundra miljoner kronor senare ska stå klart 2020 – handlar mer än om ett nytt gräs, menar Josefine Åhrman.

– Bygget är mer än en matta. 2019 är byggets mest kritiska år. Att över huvud taget ha ett lag spelandes på arenan kommer vara utmanande. Det är därför det endast kommer vara Sirius som spelar under byggperioden, säger Josefine Åhrman.

Så, inget Dalkurd på Studenternas 2019?

– Beslutet om att ha ett lag under byggperioden gäller fler lag och inte bara Dalkurd. Det är därför vi nu anpassar Österängen för att möjliggöra bättre matchspel för bland annat IK Uppsala Fotboll och Uppsala 86ers, säger Josefine Åhrman.

Hur beskedet har landat hos Dalkurd är oklart. UNT har sökt klubbens vd Mikael Ahlerup, men utan framgång.