Dalkurd flyttade till Uppsala inför säsongen och i en intervju tidigare med UNT berättade vd:n Johan Gustafsson att man nu ville etablera sig mer i staden. Det första steget dit presenterades under fredagen. Dalkurd inleder ett samarbete med Uppsala-Kurd där både A-laget och ungdomslagen fusioneras in i Dalkurd och klubbens akademi.

– Vi har under en längre tid pratat och nu gjort klart med att Dalkurd och Uppsala-Kurd kommer att göra en sammanslagning framför allt på ungdomssidan. Bakgrunden är att båda klubbarna skapades på liknande sätt, vi har samma värdegrunder om hur vi ser på barn med mycket fokus på de sociala delar, säger Gustafsson och fortsätter:

– Vi känner att vi har landat i Uppsala efter ett år nu. Vi har stött på en del problem som ni kanske vet och nu vill vi börja göra det som vi själva tycker att vi är ganska duktiga på, det vi brinner för och det som gjorde att föreningen en gång startade och det är att hålla på med ungdomsverksamhet. Vi har tänkt mycket på hur vi ska göra det för vi vill inte starta upp något och stjäla från andra utan vi vill skapa vår egen väg och då kom Uppsala-Kurd in i bilden.

Dalkurd och Uppsala-Kurd kommer fortfarande vara olika föreningar, men ingå under samma "Dalkurdparaply". Det är ett första steg i att etablera en akademi i Uppsala. Uppsala-Kurds A-lag kommer bli en form av U23-lag för Dalkurd i framtiden där spelare kan utvecklas och spela seniorfotboll samtidigt som man har en tydlig väg till elitfotbollen. Dalkurd kommer även starta fler pojklag tillsammans med Uppsala-Kurd och även flicklag hoppas man i framtiden.

– Det finns otrolig potential här, jättemånga barn som vill spela fotboll och utbudet är hur stort som helst. Då vill vi gemensamt ta hand om de här barnen, säger Gustafsson.

Från Uppsala-Kurds sida är man väldigt nöjda med det nya samarbetet.

– Vi är enormt glada från vår sida att kunna erbjuda våra ungdomsspelare en bra miljö att kunna utvecklas i. Vi har samma värdegrund och vill spela likadant, vi köper hela idén att det ska vara professionellt hela vägen uppifrån och ner. Det ger oss, båda föreningarna, en enorm potential och utvecklar Upplands fotboll. Det är kul för hela Uppland att man kan hitta sådana här samarbeten i stället för att konkurrera ut varandra, säger Uppsala-Kurds Jamil Mehho.

I Dalkurds framtidsplan ingår även ett ökat fokus på Gottsunda som område samt en fond som ska göra det billigare för barn utan resurser att spela fotboll. Man tittar även på olika samarbetet på skolnivå i Uppsala.