Dalkurd gick upp i allsvenskan inför årets säsong och valde samtidigt att flytta till Uppsala. Säsongen blev dock tuff för nykomlingen som hade det svårt med publiksiffrorna i Gävle, en schism mellan storfinansiären Kawa Junad och styrelsen och till slut en degradering från den högsta serien.

– Planen nu är att göra en utvärdering och sedan bygga vidare nästa år. Vi vill komma in ännu mer i Uppsala och göra det som vi har gjort tidigare. Jag hoppas att vi kan få lite lugn och ro och bygga på det. Det har varit ett väldigt händelserikt år, säger Dalkurds vd Johan Gustavsson.

Dalkurd har sedan flytten till Uppsala inte märkts av så mycket i staden i ärlighetens namn, men det ska det bli ändring på nu.

– Vi vill få igång våra sociala projekt och ungdomsverksamhet i Uppsala, det är viktiga saker för oss. Vi kommer att satsa mer på Uppsala och vara ännu mer på plats. Det är något som vi har misslyckats med i år, att visa vilka vi är och vad vi står för, säger Gustavsson.

Varför har ni inte lyckats med det?

– Det är svårt att säga såhär dagen efter en degradering. Vi har tagit fram en handlingsplan om hur vi ska komma in mer i samhället.

Dagen efter degraderingen finns så klart inga klara besked om målsättningen för klubben i framtiden.

– Vi har lärt oss mycket under året, det finns mycket att ta med oss längre fram och sedan får vi se hur målsättningen är och det får vi se vad vi ska satsa på.

Ekonomsikt har säsongen varit upp och ner för Dalkurd, som började som en välmående förening sponsrad av Kawa Junad men som senare fick sälja i princip hela startelvan för att undvika konkurs när Junad drog sig ur det hela. Ekonomin ska dock vara i balans för tillfället.

– Det är något vi måste bli bättre och jobba hårdare med. När vi väl blir accepterade i Uppsala blir det enklare tror jag, men vi får anpassa kostymen efter det vi har. Vi är i behov av inkomster hela tiden, så är det ju, men jag ser inte att det ska vara några större problem just nu.

Vad är status med Junad?

– Han har tidigare sagt att han ska gå in som sponsor och det tittar vi på till nästa säsong. De samtalen som har förts mellan oss och honom är i positiv anda. Han vill sponsra och bidra på det sättet.

Dalkurd har under säsongen spelat i Gävle, något som resulterade i det sämsta publiksnittet någonsin för en allsvensk förening. 2020 kommer man att flytta in på Studenternas, men nästa år ser man ut att bli kvar på Gavlevallen trots den dåliga uppslutningen.

– Som det ser ut just nu så är det så. Vi är jättenöjda med Gävle, arenan, de som har jobbat där och våra samarbetsklubbar Strömsbro och Gefle.

Hur går det runt med hög hyra och ingen publik?

– Det är klart att vi hade hoppats få mer biljettintäkter, men samtidigt förstår jag våra fans att det har varit ett turbulent år. De som har varit där har gett ett grymt stöd. Vi hoppas kunna bygga vidare på det och skaffa lite nya fans framför allt till 2020 då vi spelar på Studenternas. Det är vår målsättning, säger Gustavsson.