Under måndagen höll Fyrisfjädern en kick-off inför den kommande säsongen som inleds den 18 september med bortamatch mot Västra Frölunda.

Under eftermiddagen presenterade klubben bland annat sin nye huvudtränare Rune Svenningsen från Danmark som tagit över efter Peter Kapetz.

– Första tiden har varit väldigt bra. Jag har fått ett väldigt bra intryck av spelarna och klubben. Vi har tränat hårt inför säsongen och förberett oss så bra som möjligt. Jag kommer från Danmark så jag tar med mig den danska mentaliteten och träningen som vi kör, säger Rune Svenningsen.

Artikelbild

Han kommer närmast från det danska nationella badmintoncentret i Århus och har en lång bakgrund som både spelare och tränare. I ledarstaben ingår även tidigare OS-spelaren Henri Hurskainen i en ny roll som ansvarig ledare samtidigt som han siktar på comeback på planen efter sin korsbandsskada.

– Det är en intressant uppgift att vara i Fyrisfjädern som är en av Sveriges bästa klubbar och slåss om guldet varje år. De har haft stora framgångar och det är lite press att fortsätta fylla på med pokaler och jag gillar det, säger Rune Svenningsen.

Den kommande säsongen tros bli väldigt jämn då flera klubbar förstärkt och nykomlingarna anses starka.

Totalt gör sju lag upp om SM-guldet i Badmintonligan som inleds med en grundserie där alla möter alla en gång, följt av två mellanserier och sedan slutspel.

– Vi har en bra mix mellan erfarna och yngre spelare. Det är en grupp som ser fram emot säsongen, tycker om att träna och vill bli bättre hela tiden. Många av spelarna är vana vid att vinna och vill fortsätta med det och jag hoppas kunna hjälpa till med det, säger Rune Svenningsen.

Även i spelartruppen har det skett en del förändringar då Mette Poulsen och Scott Evans lämnat och in kommer Julie Davall Jakobsen samt Tim Foo som är nya för säsongen.

Därmed fortsätter klubbens danska satsning som syns både på och utanför planen.

– Jag slutade skolan i Danmark och ville prova på något nytt. Jag pratade med människor inom Fyrisfjädern och det lät spännande att komma hit, säger Julie Davall Jakobsen.

Kvar i truppen är bland annat Richard Eidestedt, Amanda Högström, Moa Sjöö, Tilda Sjöö och Adam Gozzi, samt de unga talangerna Cecilia Wang och Edith Urell. De ska försöka ta revansch för förra säsongens finalförlust och ta sitt 17:e lagguld på de senaste 20:e åren.

– Det är många lag som förstörkt sina trupper och konkurrensen ser tuff ut. Det är även en del danskar som kommit till svenska ligan som jag har bra koll på och är duktiga men vi ska slåss om guldet och förhoppningsvis ta hem det, säger Julie Davall Jakobsen.