När Sirius gick upp i superettan 2013 fick målvakten Jonas Bylund, som hade spelat alla matcher, stå till sidan. In kom i stället Andreas Andersson som snabbt blev lagets självklare etta. Andersson stod samtliga matcher i superettan både 2014 och 2015, men när Sirius förlorade kvalet mot Falkenberg valde målvakten att lämna Uppsala för Gefle. Efter en säsong där gick flyttlasset vidare till Östersund där han till en början fick dela målvaktsansvaret med Aly Keita. När Graham Potter försvann som tränare blev det dock andra bud och efter extremt lite speltid under hösten valde Andersson att ta klivet tillbaka till både Uppsala och superettan - men denna gång till Dalkurd.

– Det var en process som påbörjades efter att säsongen tog slut och som växte fram mer och mer. Det var en kombination av att jag var ute efter att lämna Östersund eftersom jag inte fick någon speltid och samtidigt visade Dalkurd väldigt stort intresse av att få hit mig. Det är många bitar som Dalkurd trycker på i rätt väg, inte minst invigningen av den nya fotbollshallen, den nye tränaren verkar intressant och synen på fotboll passar mig bra, säger Andersson.

Hur är det att vara tillbaka i Uppsala?

– Det är gött, det är det. Jag trivdes sjukt bra i stan senast jag var här och kommer nog trivas lika bra nu också. Det är en ny lya och andra förutsättningar. Jag har familj den här gången, men stan är nog densamma.

Spelade det in i valet?

– Jag ska inte säga att det spelade in, men det skadade inte i alla fall att Dalkurd befinner sig i Uppsala.

2017 blev det tio matcher i allsvenskan för Östersund och i fjol blev det nio, men bara tre efter tränarbytet.

– Graham Potter alternerade oss ganska mycket förr förra säsongen då vi var i Europa League. Aly spelade i Europa och jag i allsvenskan och vi alternerade i fjol på våren fram till sommaren. Sedan byttes hela ledarstaben ut och det är så fotboll fungerar. Ibland får man tränare som inte tycker om en, säger Andersson.

Vad har du för förväntningar på tiden i Dalkurd?

– Det är mycket förväntan, det är något spännande Dalkurd håller på med. Det är många bollar i luften, men vi måste fokusera på vår prestation här nu. Jag är taggad på en ny säsong.

Andersson gjorde alltså två säsonger i Sirius och även om han inte har regelbunden kontakt med någon längre då Oscar Pehrsson lämnat för BP så berättar han att han pratat en del med lagkaptenen Niklas Busch Thor.

Vad tror du om Sirius säsong?

– Det är alltid intressant och spännande när det blir rockader. Nya tränare, nya intryck och kanske nya spelsätt att förhålla sig till. Det går nog bra för Sirius.

Trots att han höll 15 nollor i superettan 2015 så får Andreas Andersson ofta skit när hans namn nämns i Siriussammanhang. Tidigare tränaren Thomas Lagerlöf sade en gång att "han tog inte en boll sista tio" och även supportrarna till blåsvart poängterar ofta de insläppta målen mot slutet.

– Det är inget jag lägger någon vikt på alls. Jag vet att jag personligen hade en bra tid i Sirius på alla sätt och vis. Jag trivdes bra både med fotbollen och privat. Sedan kommer folk alltid tycka till kring fotbollen, det får de alltid göra. Vi var ett lag som gjorde allt ihop, nu är jag i ett annat lag som också kommer att göra allt ihop. Jag kommer att ge samma svar om det är någon kritik här, säger Andreas Andersson.