De två tidigare säsongerna i allsvenskan har det varit en provisorisk läktare på den norra kortsidan. När bygget av nya Studenternas nu går vidare så var tanken att den skulle stå där, om än i mindre skala, även nästa säsong men så blir det inte. I stället kommer läktaren att placeras på långsidan.

– Om vi hade haft en läktare på den norra kortsidan hade allt arbete med gradängmontering fått vänta till efter säsongen och då hade färdigställandet riskerats till säsongen 2020, säger projektledaren Johan Quarfordt.

Bygget med den södra kortsidesläktaren pågår för fullt och där har man märkt att det inte går lika fort som man hade trott.

– Det är massa förstärkningar med avbärarräcken och det har vi sett på den södra läktaren att det tar ganska lång tid. På den norra är det området ännu större så jag är glad och positiv till att Sirius klarade av att tänka om i ett så sent skede, säger Quarfordt.

Nu kommer ståplatsläktaren, där klacken Västra Sidan kommer att stå bland annat, stå där den gamla huvudläktaren stått under nästa säsong med en kapacitet på 1 000 personer.

– Det blir som ett frimärke på långsidan. Läktaren är 27 meter bred i förhållande till över hundra meters plan.

Hur löser ni det med att bygga den nya läktaren på östra långsidan?

– Vi gör ett uppehåll i läktaren där den provisoriska läktaren står. Vi kommer att bygga från båda sidor och sedan blir det ett hål på 27 meter som vi bygger igen efter säsongen, säger Quarfordt som även lyfter fram att logistiken blir enklare till läktaren på långsidan än på den norra kortsidan.

Västra Sidan är därmed tillbaka på långsidan igen efter två år på den norra kortsidan dit man flyttade inför den allsvenska återkomsten 2017. Sejouren på långsidan blir dock kortvarig då man ska flytta tillbaka till den norra kortsidan när Studenternas står klar 2020.

– Det är både för och nackdelar, men i det stora positivt. Det blir en schystare ståplats lägesmässigt, men sedan är det en minskning av kapaciteten och akustikmässigt svårt att mäta sig mot bortaklackar som står på en riktig läktare med tak. Jag tror inte det är så upprörda känslor eftersom det är temporärt, säger Västra Sidans ordförande Hannes Lind-Skogsberg.