– Det är många små detaljer som har påverkat. Alla har hjälpts åt. Vi har haft bra energi hela tiden, men nu känns det verkligen som om alla bidrar, säger sportchefen Björn Danielsson.

UNT besökte torsdagens träningspass i Gränbyhallen.

Spelarna kom direkt från Arlanda flygplats vid elvatiden på förrmiddagen, men då var Björn Danielsson redan på plats. Han och materialförvaltaren Tommi Söderqvist åkte hem (med bil!) direkt efter slutsignalen i Malmö i onsdags.

Artikelbild

| Björn Danielsson, sportchef Almtuna, som kom hem från en bilresa från Malmö på torsdagsmorgonen och satte sig direkt på läktaren i Gränbyhallen för att se träningen.

Någon sömn blev det inte för Danielsson – eller jo, litegrann ...

– Jag sov en timme på soffan i morse när vi kom hem, säger Danielsson och pekar på den enkla soffan i tränarrummet i Gränbyhallen.

Ingenting verkar lämnas åt slumpen.

De största förändringarna som gjordes var mer närvaro från Björn Danielsson och målvaktstränaren Micke Andreasson. Den senare stod i båset både mot Vita Hästen och Södertälje.

– Det handlar mest om att alla tar ansvar för sina ansvarsområden, och att ge varann feedback. Vi har lite mer möten än tidigare och vi utvärderar det som vi gör, säger tränaren Martin Gudmundsson.

Inga revolutionerande saker alltså. Självklara detaljer som man helt enkelt har skruvat på litegrann.

– Man måste ha en plan. Alla, uppifrån och ner, måste snacka med varann för att det ska fungera på ett bra sätt. Det är inget hysteriskt, vi vet att vi har en bra spelartrupp, säger målvaktstränaren Micke Andreasson.

Målvakterna har fått en del kritik under hösten, men nu har Arvid Ljung hållit nollan i två raka matcher och var starkt bidragande till trepoängen mot Pantern. Han tog 17 skott när Pantern var som bäst i den andra perioden.

Men mot Björklöven på fredagen är Oscar Fröberg tillbaka i kassen. Rätt eller fel? Vem vet nu. Men att målnollan Ljung får stå vid sidan känns som antingen vågat eller dumt.

Hur som helst, Almtuna har börjat vinna igen efter en tung period. Alla verkar vara överens om att det är små förändringar som har gjorts.

Att prata med varann är tydligen en nyckel. Eller rättare sagt att prata mer med varann.

– För 20–30 år sedan hade det kanske fungerat att skrika och ryta. Nu måste man vara mycket mer pedagogisk, säger Micke Andreasson.

Svårigheten för Almtuna blir att bibehålla den vinnande känslan, helt enkelt för att allsvensken är så jämn. Det är ytterst små marginaler under i stort sett alla matcher. Någon procent hit eller dit kan avgöra.

– Det går inte att sätta sig ner med en cigarr bara för att vi har vunnit ett par matcher, säger Andreasson och gör en puffande gest med armen.

Tränaren Martin Gudmundsson upplever förändringarna som små.

– Det handlar om helheten. Nu ska vi bygga vidare på den bra känslan som vi har i gruppen. Killarna uppskattar varann för det hårda jobbet. Det ska bli en rolig match i morgon (fredag, Björklöven). Det är ett fysiskt lag vi möter och som åker mycket skridskor, säger Ais-tränaren.

Viktor Hertzberg fick en lättare smäll under torsdagens träning och gick av tidigare än de andra spelarna.

– Men det är ingen fara, säger Hertzberg med ett leende.

Det blir samma Almtunalag mot Björklöven som spelade mot Pantern med två undantag: Jakob Ragnarsson utgår och ersätts av ESK-lånet Robin Nilsson samt att det blir målvaktsbyte: In med Oscar Fröberg och ut med Arvid Ljung.