Kim Bergstrand presenterades som Sirius huvudtränare i november 2011. Sju år senare är den fantastiska resan slut. Bergstrand och Thomas Lagerlöf utnyttjade under måndagen en klausul som gör att de kan lämna Sirius trots att kontraktet egentligen gäller över 2020.

– Det har gått fort. Efter att vi hade säkrat kontraktet i Göteborg så fick vi några dagar senare ett erbjudande om ett annat jobb. Sedan ägnade jag och "Tolle" ett par dygn till att diskutera för och emot och landade i att om vi ska skiljas från Sirius så tror vi att det här är ett bra tillfälle för båda parter, säger Bergstrand när han besöker UNT under torsdagseftermiddagen.

Hur svårt var det att ta det beslutet?

– Både lätt och svårt. Eftersom vi är två om det så tycker jag att det blev lättare, man kan prata med varandra och när man väl hade gjort det så var det inte så himla svårt. Att ge beskedet däremot nu när det är på riktigt så blir man vemodig så klart och det har inte helt sjunkit in, säger Bergstrand.

Tränarduon kom till Sirius inför säsongen 2012 och misslyckades då med att ta laget upp i superettan som var målet. Sedan dess har det i princip bara varit framgångar för duon som alltså tog Sirius hela vägen från division I till allsvenskan.

– Sju år i fotbollsvärlden är ganska lång tid och lyckliga skilsmässor i fotbollsvärlden mellan tränare och klubbar är extremt ovanligt. Ofta får man bryta ett avtal eller får sparken. VI bryter inte ett avtal utan utnyttjar en klausul. Det känns som att klubben tagit väldigt många steg och att vi lämnar efter oss, som vi tycker, en bra spelartrupp och det finns ledare som ger en bra brygga mellan det gamla och nya.

Bergstrand och Lagerlöf uppges ta över Djurgården inom kort. Bergstrand själv vill inte kommentera några spekulationer kring hans framtid utan säger att besked kommer "väldigt snart".

Vad har den klubben som Sirius inte har?

– Det vill jag inte kommentera just nu utan det tar vi då när vi står inför det faktumet.

Kände ni att ni inte kommer längre med Sirius?

– Nej, vi känner att det gäng vi har nu med både spelare och ledare är väldigt bra och spännande. Det finns massor av potential och med något nyförvärv till kommer det att bli otroligt bra. För sin egen skull, att utvecklas som människa och den tränarkarriär jag har är det nog bra att ställas inför nya utmaningar och problem, säger Bergstrand som även säger att Sirius inte hade kunnat göra något för att behålla duon.

Hur ser du tillbaka på din tid i Sirius?

– Vi har haft väldigt, väldigt roligt och jag kan inte tänka mig bättre sju år än det vi har haft. Fantastiskt mycket bra spelare och grabbar att jobba med. Bra stöd från klubben, bra ledarstab och bra kontakt med supportrar. Det har varit fantastiskt roligt, säger Bergstrand.

Lyssna på hela intervjun med Kim Bergstrand i podcasten Are You Sirius? här ovan eller via iTunes/Acast.