Rudd erkände rattfylleriet direkt och därmed utdömdes böter. Någon rättegång kommer inte att hållas. Hade inte UNT avslöjat händelsen hade den kunnat passera obemärkt. Tränare, lagkamrater och supportrar hade fortsatt att tro att Alexander Rudd gör allt som står i hans makt för att komma tillbaka till innebandyplanen efter sina många hjärnskakningar. Stjärnan själv valde att försöka hemlighålla händelsen för klubben, och berättade inte något under de fem dagar som förlöpte innan avslöjandet.

Beslutet att namnpublicera en person i ett negativt sammanhang är sällan enkelt. I detta fall handlar det dock om en av Uppsalas största idrottsprofiler. En världsmästare, flerfaldig landslagsman och stor stjärna i laget. UNT har en ambitiös sportbevakning och följer både innebandyn och Storvreta IBK nära. På det viset är Alexander Rudd en offentlig person. Detta påverkar dessutom både laget och Alexander Rudds egna karriär och utifrån detta vore det konstigt om vi inte rapporterade.

I normala fall brukar inte UNT publicera namn på misstänkta personer innan en polisutredning är klar och det finns en fällande dom. Sedan finns det förstås undantag. Varje fall prövas individuellt.

I det här fallet är utredningen redan klar, både utandningsprov och blodprov visade otillåtna värden och Alexander Rudd har erkänt. När UNT pratade med honom under tisdagseftermiddagen bekräftade han uppgifterna och uttalade sig om saken. Utifrån detta valde vi att publicera.

Ytterst handlar namngivningsbeslut om att väga allmänintresse mot hänsyn till den enskilde. I det här fallet ansåg jag som ansvarig utgivare att allmänintresset stod över den hänsyn som är rimlig att visa. För övrigt en slutsats jag verkar dela med de flesta andra medier, även om varje redaktion fattar egna beslut.

Varför namnpublicerar ni inte alla våldtäktsmän? Eller komiker som misstänks för sexuella trakasserier? På fråga 1: Allmänintresset sjunker när det inte är en offentlig person eller förtroendevald. Fråga 2: misstankar, anklagelser eller rykten är som regel inte skäl nog för namnpublicering. Men situationen kan förstås ändras vid en fällande dom.

Några kritiska läsare har hört av sig efter UNT:s publicering. ”Ni förstör ju Alexander Rudds anseende”, tycker somliga. Själv anser jag att han gjorde det själv när han satte sig i bilen och körde onykter i torsdags. Som offentlig person får han finna sig i publiciteten.

Kalle Sandhammar

Ansvarig utgivare UNT