Inne i gymnastikhallen i Fyrishov pågår träningen för fullt – precis som varje tisdag där flera olika träningsgrupper är i gång samtidigt. Tidigare under dagen har UNT träffat GF Uppsalaflickornas sportchef Christina Almskoug för att få ett begrepp om varför just gymnastik är så populärt i Uppsala. Klubben hade 2014 nära 2 300 aktiva medlemmar i åldern 5–25 år (enligt siffror från Uppsala kommun), men om man räknar in ledare och aktiva som är äldre- och yngre än det nämnda spannet så landar siffran på 3 144 aktiva medlemmar. Minst sagt häpnadsväckande siffror.

– Vår stora grupp är den mellan 6–12år, anledningen till varför vi är så stora där tror jag beror på att många föräldrar är medvetna om att gymnastik är bra för kroppen, att det är viktigt att få motoriska grundfärdigheter som man har nytta av i resten av livet, säger Christina Almskoug.

Men att vara en stor förening är inte helt oproblematiskt. Lokal- och ledarfrågan är ständiga frågor som föreningen jobbar med. Efterfrågan på gymnastik är stor och om det fanns fler lokaler och ledare skulle ännu fler barn och ungdomar kunna erbjudas träning.

Artikelbild

| Förberedelser. En höjdpunkt i GF Uppsalaflickornas verksamhet är den årliga våruppvisningen som brukar fylla Fyrishov två gånger om, där sammanlagt cirka 1 200 barn deltar.

– Förr stannade en ledare med basutbildning i fem år hos oss. Nu är det snarare två år. Vi har en enorm omsättning där, säger Almskoug som berättar att klubben i dag har 150 huvudledare och 200 hjälpledare i klubben.

En annan utmaning är att få in fler pojkar och män i verksamheten. Förutom i barnklasserna har det inte funnits i klubben tidigare, men de senaste åren har det förändrats.

– Vi har i dag tre grupper för killar, och vi får tacka nej till många för att vi inte kan ta emot fler. Jag tror att det är för att parkour har blivit lite inne och att många vill lära sig att slå volter. Det är tufft just nu, fortsätter Christina Almskoug som vidare berättar att det numera även finns ett pojklag i truppgymnastik i föreningen.

Hur upplever du konkurrensen från andra klubbar?

Artikelbild

| Förberedelser. En höjdpunkt i GF Uppsalaflickornas verksamhet är den årliga våruppvisningen som brukar fylla Fyrishov två gånger om, där sammanlagt cirka 1 200 barn deltar.

– Vi märker inte av det så mycket, utan enligt oss är det sunt att barn själva får välja vad de vill göra och tycker de att exempelvis bollsporter är roligare så ska de välja dessa. Det bästa och roliga med gymnastik är att man har nytta av det oavsett vilken idrott man håller på med.

GF Uppsalaflickorna har inte bara bredd – utan även en elitsatsning. Inom artistisk gymnastik (OS-gren) placerade sig Uppsalaflickornas Olivia Schelin som fyra totalt på SM senast. Och inom rytmisk gymnastik (också OS-gren) är landslagsmeriterade Petra Lindgren en av de framträdande i landet. Inför vårens JNM/NM kommer Lindgren tillsammans med två juniortrupper att försöka att kvalificera sig. I klubben finns även ett cheerleadinglag som kom tvåa på SM och som deltog i klubb-VM i våras. På JSM i truppgymnastik, som gick på hemmaplan i början av december, kom föreningens trupp fyra.

Fotnot: Läsare har reagerat på att flera idrottsföreningar saknas i listan. Anledningen till det är att de föreningarna inte sökte stöd från kommunen 2014 och därför inte redovisat sitt medlemsantal.