Som svensk klubb är det är få förunnat att skeppa talanger till en världsfinal i karting. För Rasbo MK börjar det bli en vana – och i år kan de stoltsera med hela tre förare på startgridden när tävlingen äger rum på Le Mans i Frankrike den 9–15 oktober.

– Det ska bli otroligt roligt, säger Mathilda Olsson som tillsammans med bröderna Rasmus och Casper Jansson är tre av Sveriges totalt sju bidrag i tävlingen.

UNT träffar de tre Rasbotalangerna på Rörken före avfärden till Frankrike. Dagarna före årets största tävling handlar mycket om att förbereda sig mentalt inför uppgiften. Det som inleds med en tidskörning under onsdagen fortsätter med ett koppel kvalheat. Det är en lång resa till en eventuell a-final.

Artikelbild

| Ensam tjej. Mathilda Olsson är en av tre svenska förare i seniorklassen i världsfinalen, och ensam tjej.

– Jag har aldrig kört på Le Mans tidigare, men man har ju kollat in klipp och filmer på Youtube, säger Mathilda Olsson, som någonstans här avslöjar hur mycket hon brinner för sporten.

– Vi har lagt ned väldigt mycket tid, tävlat nästan varje helg och kört de tävlingar som har gått att köra helt enkelt. I båda klasserna, junior och senior.

16-åriga Mathilda Olsson klassas i dag som Sveriges snabbaste tjej och utvecklingskurvan har pekat spikrakt uppåt sedan hon debuterade som kartingförare i Uppsala Hyrkart Cup säsongen 2014. Under ledning av bland andra racingstjärnan Alexander Graff kunde hon köra hem andraplatsen totalt i inomhusserien och numera tävlar hon bara mot killar, och är dessutom kontrakterad av det brittiska teamet Dan Holland Racing. Till världsfinalen i Le Mans åker hon som en av tre svenska förare i seniorklassen.

Målet att ”bara hänga med” under det första året i juniorklassen J125 fick tidigt omvärderas.

Artikelbild

| Full fart. Rasmus Jansson under en tävling i somras.

– Mitt mål första året var att se hur det fungerade, men vi insåg att det gick bra direkt gjorde att vi satsade lite mer. Och nu är jag här, säger Mathilda Olsson.

Mathilda Olsson får sällskap på Le Mans av Rasbo MK-kollegorna Rasmus, 14, och Casper Jansson, 12. Bröderna har tävlat flitigt under sommarhalvåret med framgångar i såväl Mellansvenska kartingserien som i SM, och duon har snabbt gasat sig igenom kartingens olika klasser, från cadetti, micro, mini, J60 till J125.

De beskrivs som jättetalanger och är två av fyra svenskar i den stora juniorklassen i världsfinalen. De kommer från ett lyckat genrep Sverigecupen i Linköping där båda två tog sig upp på pallen i J125-klassen – för första gången samtidigt.

– Jag vill gärna komma till final i världsfinalen, men jag vet att det blir svårt. Men ... jag kommer att ge allt, säger Rasmus Jansson inför Le Mans-äventyret.

Två år yngre Casper nickar instämmande.

– Det ska bli roligt. Jag har åkt utomlands tidigare, men jag har kört någon så här stor tävling, säger han.