UVBS herrar vann division I norra i övertygande stil och säkrade därmed en direktplats till elitserien. Uppsalaklubbens uttalade målsättning är att ta sig tillbaka till volleybollens finrum ¬– men beslutet låter vänta på sig.

– Vi hade möjligheten att tacka ja, men vi tackade nej. Vi väljer att bygga vidare för att stärka vår ekonomi och organisation, säger ordföranden Anders Karlsson.

UVBS skyndar långsamt. 2004 åkte den gamla mästarklubben ut efter 20 års elitseriespel.

– Vår ambition är att nå elitserien igen, men vi ska ta steget när vi är redo, säger Anders Karlsson.

– Vi har visat att vi sportsligt är kvalificerade för elitserien, men det är stor skillnad mellan att vara i toppen av division I och att spela i elitserien. Framför allt om man vill gå upp och stanna kvar. Den erfarenheten har vi från våra tidigare år i elitserien.

Sedan Tierp Volley efter den förra säsongen drog sig ur elitserien för att börja om i division II stod Uppland för första gången på över 20 år utan ett elitlag på herrsidan.

Att bygga en organisationen är a och o och att det är nästa säsong som det UVBS steg ska stas är för tidigt att säga, menar Anders Karlsson.

– Vi har naturligtvis en plan och vi blickar lite längre fram än bara till nästa år. Vi håller på att utvärdera den här säsongen först och främst. Förutom de sportsliga bitarna bygger vi ekonomi och organisation.

När UVBS tackade nej gick frågan om elitseriespel i stället till tabelltvåan Säter som tackade ja och kommer spela i högsta serien säsongen 2019/20.

– Det ska bli intressant att se vad de kan göra där. De har en bit kvar om de går upp med det lag de har i år och jag gissar att de jobbar febrilt i detta nu. Det är ett stort hopp, säger Anders Karlsson.