Åren går men kärleken till hockeyn består. Det har gått några år sedan Marcus Ragnarsson var aktiv. Sista matchen gjorde han med Djurgården i SHL säsongen 2010/11. Relationen till Djurgården är stark. Det var Stockholmsklubben han lämnade för spel i NHL och det var där han alltså satte punkt. Och det var i årets silverlag han gjorde en säsong som assisterande tränare, hans första tränaruppdrag. Men Östervålasonen bosatte sig i Björklinge efter tiden i Nordamerika och närheten till Almtuna bidrog till att kärleken till sporten fortsatte i Uppsala. Det var en värvningsbomb av stora mått när den tidigare NHL- och landslagbacken skrev på för klubben 2005. Det blev tre säsonger som spelare. Men som tränare har det alltså blivit betydligt fler. Först länge i en assisterande roll. De sista åren som huvudtränare. Under tiden har han tränat unga förmågor i hockeyklasser och på hockeygymnasiet. Det är han som stått för kontinuiteten.

– Det är klart att det varit kul. Det har passat bra när jag har bott nära. Det är klart att det också varit tufft, det är en förening som inte har jätteekonomiska resurser men vi har fått jobba med unga spelare. Det är många spelare som gått igenom Almtuna för att sedan gå vidare. Ibland är det slående när man tittar på olika matcher (i SHL) och tänker att: han har varit i Almtuna och han har varit där. Almtuna har gjort det jättebra under många år.

Tränarkollegorna har kommit och gått, Bobo Simensen, Johan Silfwferplatz, Pelle Hånberg, Niklas Eriksson, Tobias Pehrsson, Martin Gudmundsson ..., men Ragnarsson har funnits där hela tiden.

Artikelbild

| Spelarna och ledarna i Almtuna har skiljts åt. Något möte efter degraderingen har inte hunnits med.

– Det var med Niklas och Tobbe vi steppade upp och blev mer professionella. Martin och jag har också trivts jättebra ihop. På slutet har det varit roliga år, säger han.

Men det definitiva slutet blev allt annat än roligt. När UNT intervjuar honom har det gått nästan tre veckor sedan det som inte fick hända hände. Efter att ha tappat sin allsvenska plats i den sista grundserieomgångens sista självande sekunder bjöd kvalseriens sista match på en lika hemsk upplevelse för alla med hjärta för Almtuna. Kristianstad gjorde exakt vad de behövde – för att byta plats i tabellen och i seriesystemet. Ett skott i mål av skåningarna i förlängningen betyder nu att Almtuna, efter 20 raka säsonger, inte längre är ett hockeyallsvenskt lag.

– Det är jättetråkigt att det blev ett sånt här avslut. Men det kan vara bra med en nystart, till exempel med ekonomin, att få ordning på den, säger Ragnarsson.

Efter att ha kämpat tillsammans på träning och match mer eller mindre varje dag skiljdes spelartruppen direkt efter sista matchen. Någon återsamling har inte hållits berättar han.

– Många hade bokat resor efter kvalserien. Vi har inte haft någon samling med spelare och ledare och det är på gott och ont. Det hade varit bra och pratat om det som varit men många har ju klart med nya klubbar.

En är hans egen son Jacob som nästa säsong spelar i SHL med Rögle. Raden av spelare som gjort klart med andra klubbar har redan börjat bli lång.

Ett utvärderingsarbete sägs pågå i Almtuna. Huvudfrågan handlar om vad som gjorde att det kunde gå så snett. Fjolårssäsongens succélag blev årets negativa överraskning. I efterhand är det lätt att hitta mycket som inte stämde. Spelare som värvades lämnade tidigt. Spelare som tvingats bort kom tillbaka. Och mest anmärkningsvärt var väl när man valde att förändra på tränarsidan under våren. Ragnarsson och Gudmundsson, som lett laget tillsammans under säsongen, var inte längre huvudansvariga. In kom Nichlas Falk för att sedan veta att han inte var önskvärd när kvalserien stundade. Detta efter att delar av spelartruppen sägs haft synpunkter på Falk.

– Man kan ju säga att jag blev sidsteppad men det där får styrelsen svara på. Man jag har ingen prestige utan tänkte på spelarna bara. Vem som var huvudansvarig tänkte jag inte på. Jag och Martin har haft ett bra samarbete.

Men turerna kring Falk kan väl inte varit av godo för Almtuna?

– Nej, det tror jag väl inte heller. Det där kom från vissa spelare och styrelsen. Det blev en jäkla press på spelare som var med om det där. I en kvalserie är det mycket nerver och jag tycker inte heller att vi kom upp i nivå.

Kan det ha spelat in att ett antal spelare var klara för andra klubbar?

– Det tror jag inte så mycket på. Det är sånt som händer nuförtiden och som hockeyspelare vill man ju visa upp sig från sin bästa sida.

Ragnarsson berättar att det där flytet man hade under förra säsongen aldrig infann sig under denna. Man fick lägga mycket tid på att försöka få ihop gruppen men utan att riktigt få till den att bli så konsekvent som man hade velat och behövt.

– Det lyckades vi inte med och det är något jag och Martin för fundera över inför framtiden. Sedan fanns det ju förväntningar utifrån. Förra året var vi ju fyra och så var det värvningen av Tony (Mårtensson). Förra året vann vi mycket jämna matcher men i år var det bara jaga, jaga, jaga. Vi lyckades inte få ihop gruppen. Ibland blir det bara fel.

Och som nämndes i början av texten är tiden i Almtuna alltså över även för Marcus Ragnarsson.

– Ja, det är ett avslutat kapitel. Jag hade ett år kvar på kontraktet men det dök upp en grej så hade vi blivit kvar (i allsvenskan) hade jag ändå lämnat. Jag har varit i Almtuna i många år och det kan vara bra att göra något annat, säger han.

Därmed är det inte sagt att han aldrig kommer tillbaka. Men nu väntar andra uppgifter. Den där grejen han nämner handlar om vad som väntar härnäst. Hans nästa uppdrag. Just nu säger han sig befinna sig mellan jobb. Vad det blir vill han inte gå in på men det är inget nytt att hans namn vid åtskilliga tillfällen kopplats ihop med Tre Kronor och då som assisterande förbundskapten till tidigare lagkamraten Johan Garpenlöv. Ett av svensk hockeys finaste jobb med andra ord. Men Ragnarsson ligger lågt. Den nya landslagsledningen kommer att presenteras efter VM i Slovakien och kanske finns ”Ragge” då med.

– Jag brinner för ishockeyn. Jag har inte gjort något annat sedan jag var 15,17 år. Det har varit mitt jobb både som spelare och ledare och det har gett mig väldigt mycket. Det har varit hela mitt liv, hela mitt vuxna liv i alla fall.

Vad tror du om Almtuna framöver?

– Det blir absolut ett topplag som går till allettan och krigar om topplaceringar. Sen måste man ha flyt för att gå hela vägen. Det är klart att det är tufft, jättetufft, men gör man bra saker nu från grunden och sätter en bra organisation så finns alla möjligheter. Sen att en ny arena är på gång kan ju vara positivt.