Första isracingfinalen gick 1954. 60 år senare och en final på studenternas snackas upp som den bäste någonsin på förhand.
– Det här blir historiskt. Den som missar den här SM-finalen har missat något historiskt, säger Lars S Björndahl.
Faktorerna bakom superfinalen är flera menar Björndahl.

Först och främst kvaliteten på förarna.
– Det är tio förare som alla mycket väl kan stå på pallen.
En extra krydda till det är åldersspannet mellan förarna. Två av förhandsfavoriterna är Ove Ledström och Per-Olof "Posa" Serenius. Ledström är 16 år, Serienius 66.
– Det blir de gamla strutarna som möter ungtupparna.
Sen är det far och son-faktorn.
– Stefan och Niklas Svensson, Ulf och Ove Ledström. De möts alltså i samma SM. Det här är början på ett rent generationsskifte, säger Lars S Björndahl som hoppas på storpublik på lördag.

Två lokala bekantingar är med i finalen. Före detta Funboförarna Joakim Söderström och Tommy Flyktman har tränat ihop inför tävlingen på Studenternas. Söderström pratar precis som Björndahl om att årets final är unik.
– Det är den hårdaste jag kommer ihåg. Det är tio-tolv stycken som kan vara på pallen, är man bland de tio bästa så är man jäkligt bra.

Artikelbild

| JUBILEUM 30 år i rad på studenternas. 31:a årliga tävlingen väntas stordåd. "Den absolut mest intressanta isracingfinalen som är körd i Sverige någonsin", säger Lars S Björndahl.

Förutsättningarna är i hemvändaren Joakim Söderströms smak.
– Jag gillar banan, den ska se ut som den gör på Studenternas. Långa rakor och tajta kurvor, så är det på internationella banor.
Banan är bekant även för Tommy Flyktman.
– Förr såg jag det där som min bana – det känns fortfarande så. Om jag tar en trepoängare kommer nog publiken jubla, så var det förr i alla fall.