"Det har inte riktigt sjunkit in"

Han överlevde alla spelare och ledare i Sirius. Nu lämnar Ian Sirelius klubben som spelare, men han har inte helt klippt banden än.

Ian Sirelius funderar över framtiden.

Ian Sirelius funderar över framtiden.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2019-11-20 08:00

Han kom från Gröndal i division I till Sirius inför säsongen 2011. När Ian Sirelius nu lämnar Sirius är det slutet på en era.

– Just nu är det mest skönt, men jag tror att tomheten kommer att komma framöver. Det har inte riktigt sjunkit in än, men när man kommer se grabbarna träna och se bilder på Instagram från matcher så kommer det att kännas väldigt tomt, säger Sirelius när UNT träffar honom i Stockholm.

Hur känns det såhär dagarna efteråt?

– Det är så klart vemodigt och jag har haft så extremt fina år i Sirius, men någonstans kände jag också att det är dags att skriva nästa kapitel i mitt liv. Jag behövde också ett miljöombyte efter de här nio åren.

Sirelius har de senaste två säsongerna funderat över sin framtid som fotbollsspelare. Inför säsongen 2018 hade han i princip bestämt sig för att sluta, men lockades till slut kvar av tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Något nytt erbjudande kom inte efter säsongen 2019 från Sirius. 

– Det kom väl ganska plötsligt skulle jag säga. Vi hade lite snack inför sista matchen, men det var inget konkret då utan beslutet kom i förra veckan. Det var ingen längre process, berättar Sirelius.

Hur kändes det?

– Det var inget farligt alls, det var ömsesidigt. De senaste två säsongerna har jag varit inne på att hitta på något annat, jag har inte varit så taggad på fotboll som jag har varit de tidigare sju åren i klubben. Det har varit på gång, klart tråkigt men inte jättefarligt. 

Du säger ömsesidigt, men hur hade det sett ut om Sirius hade velat ha kvar dig?

– Det är klart om Ola verkligen hade velat att man skulle spela ett år till och om tränarna velat satsa på en så hade det påverkat beslutet. 

Liksom var fallet för Christer Gustafsson så blev det ingen avtackning under sista matchen mot Kalmar då beslutet inte var taget.

– Jag har fått jättemycket hälsningar och otroligt mycket kärlek från alla runt och i klubben så det känns ändå jättebra på något sätt. Sedan hade det kunnat vara snyggt att tacka av mig och ”CG” i sista matchen. Även om de inte hade tagit något beslut så hade man kanske kunnat säga något, att det kanske var sista matchen så man hade kunnat hoppa in och vinka av alla. Det är lugnt så, jag har många som hört av sig och det känns väldigt fint ändå.

Sirelius kom alltså till ett Sirius i norrettan och lämnar ett allsvenskt lag.

Vad tror du om Sirius framtid?

– Det blir spännande att se. Det är en liten generationsväxling som Sirius vill göra och värva in ungt, kanske kunna sälja lite spelare på sikt. Det känns som rätt läge att göra det i år i och med att det känns som det ska finnas en del lag som är relativt svaga.

Vilka tänker du på?

– Jag tänker Varberg, Mjällby, Falkenberg och Kalmar. Jag tror Sirius kommer vara på den nivå som man varit på i år.

Tror du Sirius kan ta nästa steg?

–Jag tror att om Sirius får bättre ekonomi och struktur kommer man att kunna ta steg på sikt, men jag tror inte man kommer att kunna göra det de kommande två åren. 

Vad som händer med Ian Sirelius nu vet inte ens huvudpersonen själv. Nu väntar semester där han ska fundera över sin framtid.

– Ska jag spela vidare eller jobba civilt?

Trots att han lämnat Sirius som spelare så har Sirelius inte helt klippt banden till Sirius.

– Jag har kvar min lilla anställning på Gränslös Fotboll som är Sirius CSR-projekt. Jag har sagt att jag ska ha kvar den tills jag vet vad jag ska göra nästa år. 

Läget i Sirius

Kontrakt: Lukas Jonsson, Karl Larson, Kebba Ceesay, Daniel Jarl, Robert Åhman Persson, Niklas Busch Thor, Jonas Lindberg, Elias Andersson, André Österholm, Henry Offia, Sam Lundholm, Axel Björnström, Adam Ståhl, Jesper Arvidsson, Sherko Faiqi, John Junior, Isak Bråholm, Mohammed Saeid, Abdul Razak. 

Utgående kontrakt: Tim Björkström, Philip Haglund, Stefano Vecchia.

Lämnar: John Alvbåge, Ian Sirelius, Christer Gustafsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!