Exakt hur man tänkt när man kommunicerat det vet jag inte. Det jag har hört på åtskilliga möten med kommunen är att bara Sirius ska spela på arenan till den är färdigställd eftersom redan det drar upp notan en hel del. Det är möjligt att Dalkurd fått intrycket att man ska kunna flytta in efter det att huvudläktaren och konstgräset är klart, det vill säga till säsongen 2019 eller att man helt enkelt valt att i alla fall hoppas på det. Jag vet inte, men det känns märkligt just eftersom det ändå varit ganska klart från kommunen från början.

Det följer dock ett mönster i föreningen där mycket kring flytten har skötts oprofessionellt. Först beslutades om flytt från styrelse- och VD-håll trots att det krävdes ett föreningsbeslut, något man fick korrigera efter att man hade gått ut med att det skulle flyttas. Sedan var det inte klart med var man skulle spela efter flytten och nu det här med att det blir två säsonger utanför den nya hemstaden. Lägg till turerna med Andreas Brännström där man anställde en ny tränare, Azrudin Valentic, innan det var klart att Brännström skulle lämna. När sedan Dalkurd indirekt stoppade ”Brännan” från Göteborg (krävde för mycket betalt) så stod man där med två tränare och fick säga upp Brännström varpå man nu hamnat i en tvist med tränaren. Nej, det osar inte professionalism direkt. Det gör det dock än mer imponerande att man ändå hållit ihop det sportsligt och tog sig till allsvenskan. Jag undrar dock hur föreningens supportrar ser på att man nu får spela ytterligare en säsong i exil?

Som tur är för Dalkurd är dock räddningen redan på plats och han stavas Mikael Ahlerup. Klubbens nye vd var precis det man behövde och Ahlerup kommer med sin erfarenhet och skicklighet att göra Dalkurd till en elitklubb på riktigt, det är min starka tro i alla fall. Där har Dalkurd nog gjort silly seasons bästa värvning, en värvning som gör att klubben på sikt kommer att lyfta.

Det är dock på sikt det handlar om för Dalkurd. Man behövde lämna Borlänge nu för att inte behöva börja om längst ned i seriesystemet och priset blev högt med två år i Gävle. Intäkterna lär vara ytterst begränsade och ekonomiskt kommer det vara en rejäl förlust för föreningen tror jag, föreningen kommer att blöda. Som tur är har man de rika bröderna Junad i bakgrunden som kan ta de ekonomiska smällarna åt föreningen, något de säkert varit medvetna om från början.

Flytten till Uppsala är inte smärtfri för Dalkurd, men det kommer säkert att bli bra på sikt. I bibeln står det om sju feta år i Egypten där man behövde spara för de sju magrare som följde. För Dalkurd blir det precis tvärt om. Det gäller att klara de två tuffa åren i Gävle innan man kan se fram emot några fetare år i Uppsala. I rollen som Josef har man Mikael Ahlerup och det är också därför som man kommer att klara det. Dalkurds skördefest lär dock inte börja innan 2020.