Pontus Åhman har kört på under våren och ligger inför den tredje deltävlingen i Rally Sweden, South Sweden Rally (SSR), på en tredjeplats i sin klass. Men trots den bra placeringen kommer han inte att delta i SSR och SM-säsongen är slut för Uppsalas främste rallyförare.

– Det känns lite blandat, jag gick in i det här teamet (R-sport Sweden) med inställningen att vi provar över vintern till en början. Jag hade ett litet sug i höstas och så, men det har hänt mycket på senare tid och jag kände att det inte var lika kul längre, säger Pontus Åhman.

Nu tar han alltså beslutet att gå ner i nivå och lägga elitsatsandet på is.

– Jag känner att jag har stannat av lite i suget. Om jag inte har lust att köra, då kommer jag inte heller att köra lika fort, säger Åhman och fortsätter:

– Jag lägger det på en lite lägre nivå istället, så att jag kan köra när jag känner för det.

Tankarna har länge gått kring en nertrappning av elitsatsningen. Kollegan och kompisen Filip Wernefur ska ha varit väldigt stöttande för Åhman.

– Jag har ju tänkt på det ganska länge själv, men jag frågade honom (Filip) vad han tyckte och tänkte. Han sa att beslutet var mitt och han stöttar mig oavsett, vi är så pass bra kompisar. Han tog det väldigt bra, och det var skönt för mig att han tyckte och kände så.

Något som gjorde att Åhman tog sig en extra tankeställare var en incident där han körde av banan.

– Det var en liten lokal sprint. Vi skulle bara ha lite kul, vi tog det för vad det var. Vi skulle prova att åka fullt över ett krön, det var bara ett staket vid sidan om, men vi landade lite utanför kanten och körde ner staketet. När vi tittade till bilen efteråt hade staketstolparna gått igenom bilen och det var lite olustigt att tänka vad som kunde ha hänt. Även fast man inte ska sia om sånt så började man tänka till lite grann. Då kände jag att det var dags att lägga det på isen.

Vad väntar härnäst?

– Det är första gången sedan jag började åka rally som jag inte har ett mål. Själva grejen med det här är att inte behöva ha något datum när jag måste göra någonting, så som jag alltid haft. Det är en press jag har haft på mig i flera år, säger Åhman.

– Nu vill jag göra det jag känner för och så året ut. I höst kommer en brytning där jag ska bestämma mig för hur jag ska göra. Fram tills dess ska jag ha lite av ett sabbatsår. Jag ska tänka lite mer på jobbet och tjejen och så.