Vinterläget spökar för de uppländska skidåkarna, men i helgen är det äntligen dags för den uppländska DM-säsongen på längdskidor att dra i gång på allvar.

DM över fem mil (herr) respektive tre mil (dam) avgörs under lördagen i Gimo då arrangören OK Roslagen med kort varsel har flyttat tävlingarna från Norrtälje.

– Det har varit lite kämpigt kan man minst sagt säga, men efter mycket om och men kan vi äntligen köra. Vi skulle ha kört i Norrtälje egentligen, men vi ingen konstsnö där och Gimo fick rädda oss den här gången, säger tävlingsledaren David Holmström som har tvingats tänka om i sin planering.

– Spåret i Gimo blir förhoppningsvis 3,8 kilometer per varv, men eftersom det är så olika nivå på åkarna och eftersom det är blir många varvningar och risken för olyckor ökar, är vi tvungna att korta ned tävlingen, säger David Holmström.

Femmilen för herrarna blir 40 kilometer och tremilen för damerna revideras ned till 15 kilometer, vilket betyder att loppet fortsatt är seedningsgrundande till Vasaloppet och Tjejvasan. Tävlingarna håller dessutom fortsatt DM-status, vilket David Holmström tycker är viktigt.

– Det är både viktigt för oss och för förbundet att DM-mästerskapen blir av, så att vi håller traditionen vid liv. Då får man ibland tumma lite på distanserna, säger David Holmström.

Över 200 deltagare är anmälda till tävlingarna och det kommer därmed att bli trångt på den tvåspåriga varvbanan i Gimo.

– Finns det hjärterum finns det stjärterum, som man brukar säga. Det är klart att det är begränsat med utrymme och vi ska vara tydliga med att långsammare åkare håller till höger hela tiden, men de flesta är tacksamma är det över huvud taget blir en tävling som går att genomföra, säger David Holmström.