För nästan precis ett år sedan briserade nyheten: Sirius bandy var i ekonomisk kris och tvingades att sänka löner både för personal och spelare för att kunna fullfölja säsongen 2017-18. Nu har det gått lite drygt tolv månader sedan beskedet och något liknande scenario lär vi inte få se i år.

– Det kommer inte att hända. Vi kommer att fullfölja säsongen och betala löner till dem som ska ha, säger Jimmy Helmersson.

Klubbens utmaning ligger i stället i att omvandla det negativa kapitalet till ett positivt för att på så sätt rädda elitlicensen för nästkommande säsong. Den 20 februari ska klubben ha skickat in en handlingsplan (tillsammans med andra ekonomiska handlingar) som ska påvisa hur klubben ska hamna på plussidan. Därefter väntas besked från licensnämnden om elitlicensen för nästkommande säsong beviljas eller inte.

– Jag bedömer våra chanser som goda. Vi har i stora drag följt handlingsplanen för denna säsong som handlar mycket om sänkta kostnader. Vi fick skära ner på alltifrån kontorsmaterial till spelarlöner, säger Helmersson.

Sirius publiksnitt har ökat med 20-30 procent den här säsongen, berättar Helmersson. Laget har gjort flera fina prestationer och ligger på skrivande stund på slutspelsplats.

– Publiksnittet är på väg åt rätt håll. Sedan kan jag tycka att den bandy grabbarna spelar just nu förtjänar en ännu större publik.

Flera klubbar har problem med ekonomin i bandysverige. De senaste månaderna har situationen i Sandviken och Hammarby skapat stora rubriker. De anrika föreningarna har tvingats göra drastiska förändringar för att rädda en ansträngd ekonomi.

– Att en klubb efter en annan visar upp krisartade ekonomiska situationer är inte hållbart. Det skadar sporten. Jag gillar det initiativ man tagit från förbundet att tillsätta en ny arbetsgrupp som ska utreda vad det är som inte fungerar, avslutar Helmersson.