Domarbristen akut – matcher kan ställas in

Domarbrist råder inom uppländsk hockey och risken finns att matcher tvingas ställas in. Just nu löses situationen med att låna in domare från andra distrikt – vilket ger högre resekostnader.

Domarna är få och det kan få konsekvensen att matcher behöver ställas in denna säsong. Så skedde redan förra säsongen.

Domarna är få och det kan få konsekvensen att matcher behöver ställas in denna säsong. Så skedde redan förra säsongen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ishockey2019-11-18 15:29

Upplands ishockeydistrikt har det kämpigt när det gäller domare. Antalet aktiva domare har sjunkit de senaste åren och nu krävs det krafttag för att vända trenden. Domarfrågan togs upp under helgens sportkonferens i Uppsala, där de flesta av distriktets föreningar närvarade.

– Man får vara glad om det går att hitta någon som är ledig och vill, säger Upplands ishockeyförbunds ordförande Anders Zetterström om situationen.

Framförallt är bristen påtaglig bland distriktsdomare. Dessa dömer matcher i division III, division IV, J20, J18 och dam. Totalt är det runt 20-25 lags matcher som ska klaras av runtom i distriktet. Vecka ut och vecka in. För detta finns det endast nio huvuddomare och 16 linjedomare. Totalt 25 personer. Tanken var även att distriktsdomarna skulle ha haft hand om matcher i U16 men den nivån har man fått lämna över till ungdomsdomarna. Detta kan innebära att ungdomsdomare tvingas döma jämnåriga spelares matcher. 

Utvecklingen bland distriktsdomarna har gått åt fel håll –  och det snabbt.

Säsongen 2016/17 fanns 40 distriktsdomare (huvuddomare och linjedomare) totalt.

2017/18 39 stycken

2018/19 bara 30.

Och nu alltså endast 25.

Erik Stark, tidigare domare och domaransvarig i Uppland och som numera är ansvarig för domarna i region öst, berättade under konferensen att risken är överhängande att matcher kommer att ställas in. Det gjordes redan förra säsongen.

–  Jag flaggade för några år sedan om det här. Nu har man löst det genom att låna in domare från andra distrikt, säger Stark, som anser att man skulle behöva ligga på närmare det dubbla, 45-50 stycken. 

Förbundets ordförande Anders Zetterström är väl medveten om läget.

– Jag som har dömt hockey i 30 år kan bara vidimera att det är så här det ser ut. Men det är inte bara i uppländsk hockey utan i idrotten totalt sett är det svårt att attrahera domare och ledare, säger han.

På ungdomsdomarnivån ser det bättre ut. 225 domare dömer i denna säsong.

– Men hälften kommer att försvinna nästa år och det kommer in 100 stycken nya. Det byts ut hela tiden och det blir ingen kontinuitet, säger Erik Stark.

Vad beror det då på? Att domare lägger av tidigt och inte fortsätter att satsa. Anders Zetterström tror mycket hänger på det hårda klimat som råder på rinkarna. 

– Man tar inte klivet upp. Det är ett hårt klimat och klimatet ett steg högre upp är inte mindre hårt.

Han efterlyser ett mycket större ansvar från föreningarna än vad som görs i dag för att vända trenden. Det är i föreningarna som nyrekryteringen kan ske. Kanske från tidigare spelare som valt att sluta. 

– Om varje förening kunder förstå vikten av en sund domarinställning kunde domarkostnaderna sänkas med 30 procent, säger han.

Under sportkonferensen diskuterades hur man ska få in fler domare på distriktsnivå och hur man ska behålla de domare man har i dag. Diskussionen kommer att fortsätta. 

– Vi måste hitta en lösning för ingen domare ingen match, säger Zetterström.

Upplever du att föreningarna har prioriterat bort den här frågan tidigare?

– Det är väl inte den som står högst på agendan och man kommer inte prioritera upp den om det inte blir som nu att vi måste ha hjälp. 

Upplandsdomare

Förbundsdomare: 2 LD

Regionsdomare. 3 HD, 5 LD

Distriktsdomare: 9 HD, 16 LD

Ungdomsdomare: 225 stycken

HD=Huvuddomare. LD=Linjedomare.

Förbundets plan är att kunna rekrytera domare från spelarleden. I första hand spelare som valt att lägga av.
Förbundets plan är att kunna rekrytera domare från spelarleden. I första hand spelare som valt att lägga av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!