Celsiusskolans korridorer kryllar av elever och lärare. Mitt i smeten går Agnes Nyberg sista halvåret på gymnasiet och både hälsar och pratar med elever och lärare. Hon har inte tagit studenten än, men är redan lagkapten för Uppsala Fotboll i elitettan. En dröm som går i uppfyllelse för mittfältaren.

– Jag är väldigt stolt. Jag kommer ihåg när jag var liten, då skrev jag i mitt "jagporträtt" i sexan att min dröm var att spela i Sirius och pricken över i:et skulle vara att spela i landslaget. Nu får jag vara lagkapten i klubblaget och även i landslaget, det är stort, säger Nyberg i ett mötesrum som hon bett en lärare låsa upp.

Hur var det att få beskedet?

Artikelbild

– Jag blev väldigt glad, väldigt stolt att få det förtroendet. Det är en ganska stor uppgift för mig som är väldigt ung, men jag kommer att vara lagkapten på mitt sätt som passar mig. Jag tror jag kan växa med uppgiften.

Trots sin unga ålder så är Nyberg rutinerad. Redan när hon var 14 år 2015 fick hon ett A-lagskontrakt med Sirius och fick debutera i elitettan under Olof Unogård. Året efter fick hon ännu mer förtroende med tre mål på 21 matcher. Nyberg har varit ordinarie sedan dess och blir nu alltså även lagkapten trots att hon bara är 18 år gammal.

– Jag vill vara lagkapten, sedan visste jag inte att jag skulle bli det nu. Jag känner att det kan passa mig och hjälpa mig. Jag tror att med det förtroendet kommer jag att kunna ta för mig mer på plan och det kommer passa mig som fotbollspelare. Tidigare har jag inte tagit så mycket plats, kanske hellre passat bollen till någon annan ... lite osäker. Jag kan nog bygga upp mitt självförtroende.

Var har det berott på?

Artikelbild

– Jag var 14 år när jag kom upp så då var man kanske inte den kaxigaste. Då blev det mer att man anpassade sig och inte behövde ta så mycket plats för de äldre gjorde det. Nu tror jag att jag kan växa när det ansvaret ligger på mig, men sedan måste alla i laget vara som lagkaptener för att det ska bli bra.

Rollen är inte heller ny för henne. Nyberg har 27 flicklandskamper på både F17- och F19-nivå på sitt cv och har även där varit lagkapten.

Artikelbild

– Jag bryr mig om alla och vill att alla ska må bra. Jag gillar att prata med alla, jag känner både de yngre och de äldre. Det är min styrka som lagkapten att jag vill få med alla i laget. Sedan har jag ett starkt driv, jag vill mycket med min fotboll.

När Agnes Nyberg kom fram i Sirius var det som en offensiv spelare, både som ytter och som tia. De senaste säsongerna har hon dock blivit mer av en central innermittfältare som jobbar hårt hela tiden.

Artikelbild

– Jag har blivit lite mer defensivt lagd. Jag gillar att ha koll på spelet, mina spetsegenskaper är min spelförståelse så därför har jag blivit lite mer defensiv. Jag känner mig som en innermittfältare, säger Nyberg som inte heller drar sig för det fysiska spelet:

– Jag har alltid varit ganska tuff på planen, gett en och annan glidtackling och trampat folk på tårna. I början när jag kom minns jag att de äldre sa till mig att jag skulle ta det lugnare, men jag körde på.

Artikelbild

Uppsala Fotboll genomgår en generationsväxling. Både Moa Mattsson och Julia Lyckberg, som Agnes Nyberg såg upp till när hon kom till Sirius, har lagt av och medelåldern har sjunkit drastiskt. Nu är det Nyberg som ska föra fanan vidare och det är ingen tvekan om att hon brinner för uppgiften.

– Jag har ett stort Uppsalahjärta. Min dröm skulle vara att spela för Uppsala i allsvenskan så självklart tränar jag hårt och brinner för det.

Artikelbild

Du blir lite av en ambassadör för klubben, hur ser du på det?

– Jag gillar att snacka med folk och är lite linslus. Jag brinner för fotboll, Uppsala, föreningen och för att tjejer också ska kunna spela fotboll. Om Uppsala får ett lag i allsvenskan i framtiden vill jag att unga tjejer, precis som jag gjorde, kan skriva i deras "jagporträtt" att de drömmer om att spela i Uppsala Fotboll. Därför är det viktigt att man skapar en bra gemenskap i Uppsala, att man ser de unga tjejerna och skapar en kontakt. Precis som jag spelade med Moa och Julia så kommer jag att spela med de små tjejerna som är på våra matcher nu. Jag hoppas att vi kommer bli lagkamrater.

Det är sex år sedan Agnes Nyberg gjorde sitt "jagporträtt" i skolan. Sedan dess har hon blivit Sirius yngsta spelare någonsin och även Uppsalas yngsta lagkapten samtidigt som hon har en nyckelroll i F19-landslaget. Snart väntar också en efterlängtad student och en ny säsong med Uppsala.

Vad står det på ditt "jagporträtt" i dag?

– Att spela i allsvenskan med Uppsala och bli fotbollsproffs, det skulle vara en dröm. Landslaget också haha, skrattar Agnes Nyberg.