Duplantis hade aldrig varit riktigt nära att ta sex meter före EM. Men det var ju exakt så det blev. TIll och med lite bättre än så.

Armand Duplantis hoppade 6.05 och vann guldet. Han är därmed tvåa i världen utomhus genom tiderna tillsammans med ryssen Maksim Tarasov och australiern Dimitri Markov, som också hoppat 6,05. Det är bara legendaren och världsrekordhållaren Sergej Bubka (6,14) som har hoppat högre än Duplantis utomhus genom tiderna,

Och då får vi inte glömma att Duplantis är 18 år, fyller 19 i november. Det är en enorm prestation - som bör hamna på bragdguldjuryns bord framåt hösten.

Armand Duplantis har alla möjligheter att bli en ny världsrekordhållare i sin gren. Det känns inte som att det är en fråga om han tar världsrekordet - utan när. Han har alla förutsättningar som finns för att dominera sin sport i många år framöver och sätta nya drömgränser. Sergej Bubka slog världsrekord 35 gånger och vann sex raka VM-guld mellan 1983 och 1997. Jag blir inte förvånad om Armand Duplantis kan visa upp något liknande när han summerar sin karriär. Just nu känns det som att det inte finns något stopp.

Armand Duplantis berättade också om sin stora idol Renaud Lavillenie. Att han har en idolbild av honom hemma i pojkrummet i USA, och hans stora dröm var att få möta Lavillenie man mot man i EM-finalen. Det blev nästan så. Lavillenie kom trea. Det blev ryssen Morgunov som försökte utmana Upsala IF:s världsstjärna in i det längsta. Men Duplantis fick dock ha Lavillenie till vänster om sig på prispallen till slut.

"Det finns ingen jag respekterar mer i friidrottsvärlden, och det vore en ära om han står till vänster eller höger om mig på prispallen. Det vore fantastiskt om det bara var han och jag kvar i EM-finalen när guldstriden ska avgöras. Jag skulle älska att slå honom, och skulle direkt ta reda på vem som tog den bästa prispallsbilden på mig och honom. Det vore en bild som jag kunde visa för mina barn i framtiden" sa Duplantis när vi satt där på höjdhoppsmattan.

Jag undrar bara om han har hunnit jaga reda på den där bilden än.