1984 kördes det allra första Gotland Grand National med 463 startande. Av dessa kom 340 i mål, och 6 av de 340 har sedan dess kört varje år och tillhör en exklusiv skara.

Östhammars MK:s Anders Hägg är yngst av de som hittills kört alla upplagor och han siktar på att bli historisk.

I helgen genomförde han sin 35:e (!) raka tävling på Gotland.

– Jag är stolt över att ha lyckats få ihop det varje år och det är fortfarande min målsättning att bli ensam kvar på toppen. Och jag har ju åldern till min fördel, säger Anders Hägg.

När UNT för sex år sedan (2012) intervjuade Anders Hägg om hans bedrift var han en av elva förare som kört alla Gotland Grand National. Nu är listan nere på sex namn.

– De verkar tjockskalliga de andra kombattanterna, så det skulle inte förvåna mig om jag måste åka 15 år till, sade Anders Hägg till UNT då.

I dag summerar han kampen:

– Det är sex farbröder som alla tampas om att bli sist kvar. Det är ju ingen annan som kan slå oss, det går inte att ha gjort fler Gotland Grand National, säger Hägg, som är nyligen hemkommen från sitt 35:e besök på Gotland.

Årets upplaga slutade med en 27:e plats i motionsklassen för 50–59-åringar. Tiden 3.17:19 är hans snabbaste – någonsin.

– Jag har aldrig kört så fort på 35 år. Det var otroligt bra förhållanden, snabbt och lättkört. En bra övning helt enkelt, säger Anders Hägg.

Ni som följde tävlingarna inser nog att Anders Häggs motionsklass genomfördes under fredagen. När elitklasserna tävlade under lördagen var förhållanden något annat. Leran, regnet och vinden dominerade.

Anders Hägg var en av 48 förare på Gotland från Östhammars MK och efter sitt eget lopp under fredagen servade han sina klubbkamrater under lördagen.

– Vi hjälps alltid åt i depån. Vi servade, tankade, bytte handskar och glasögon åt våra klubbkamrater, men framför allt så hejade vi på varandra, säger Anders Hägg.

– Jag kör inte så mycket längre, men när man väl kör är det förbannat kul. Och trots att man är gammal kommer ju tävlingsinstinkten fram. Det gäller att vara snabbast i klubben bland gubbarna – och det var jag!

Anders Hägg kan det här med att genomföra tävlingar i följd. Vid sidan av enduroåkandet i Gotland Grand National har han samlat på sig ett koppel Gräsö runt-tävlingar med båt.

– Jag gillar att samla på saker, helt enkelt. Jag har 30 Gräsö runt-tävlingar i dagsläget och självklart är de i följd, annars gills det ju inte, säger Anders Hägg.