Förra året tog Oskar Lundqvist SM-silver. Och med tanke på att han tidigare under årets säsong slagit personligt rekord och tangerat det uppländska distriktsrekordet på 2,14 var förväntningarna höga inför årets SM. Men hoppningen fungerade inte alls som tänkt och han slutade sexa, på "bara" 2,01. Klubbkamraten Filip Björklund hoppade bättre och blev fyra på 2,07. När SM-vinnaren Linus Thörnblad tackade nej låg Björklund bra till att få den tredje platsen i Finnkampsuppställningen, men i stället gick den till Lundqvist.

– Om man bortser från Fabian Delryd (skadad) som är klar etta är jag rankad etta. Även om några hoppade bra i helgen är det ingen som hoppat högre än mig i år, säger Lundqvist, som är rejält glad att få ytterligare en chans att avsluta säsongen på ett bra sätt. Och nu vill han hoppa bättre än förra årets Finnkamp då han, som debutant i landslaget, rev ur sig på 2,05.

– Jag blev tagen av hela grejen då. Det blev en chock för mig att kliva ut på Stockholms stadion. Mitt mål på fredag är bara att slå vad jag gjorde i fjol och jag tror att jag är bättre förberedd nu. Jag ska försöka hålla mig cool och inte stressa upp mig.

Artikelbild

| Oskar Lundqvist under SM i Eskilstuna.

Vad var det som inte fungerade på SM?

– Jag kände mig i bra form men det var väldigt tydligt i finalen att jag hade svårt att få stopp på kroppen. Det tar jag med mig nu. Det var en mardröm att avsluta säsongen som i helgen. Jag tycker att jag förtjänar mer efter den här säsongen och är så tacksam för att jag får den här chansen.

Förutom Lundqvist hoppar för Sverige Andreas Carlsson och Philip Frifelt Lundqvist.