– Vi kan ju inte lita på andra lag, vi måste ta oss till slutspel av egen kraft. I dag var ingen som ville vara med och stoppa blödningen, säger en mycket lågmäld Martin Gudmundsson, tränare i Almtuna.

Leksand vann med 9–0 – och det kunde ha varit mer. Mycket mer.

– Vi lade ner verksamheten och det är inte acceptabelt.

Artikelbild

Det såg ändå hyggligt ut i den första perioden trots att Leksand tog ledningen redan efter en dryg minut. Almtuna hade nämligen målchanser. Flera stycken – dessutom ganska kvalificerade.

Friläge för Fredrik Forsberg och öppen kasse för Oscar Milton, plus ytterligare några riktigt skapliga lägen.

– Jag tycker ändå att det var Leksand från start till mål. Dom var mycket hetare och jäkligt mycket mer sugna på att vinna. Vi vann knappt en närkamp. Jag är ruskigt besviken, säger Martin Gudmundsson.

Tystnaden i Almtunas tränarrum efter matchen var talande.

Lyster det 0–9 på resultattavlan finns det inget gott att säga – inte ens det faktum att Almtuna tog ett steg närmare slutspelsserien, för så var det faktiskt.

Det är fyra poäng ner till Vita Hästen som ligger precis nedanför strecket – och då ska man vet att Norrköpingslaget har spelat 48 matcher mot Almtunas 47.

Men tabelläget var inget som Gudmundsson funderade över.

Almtunatränaren analyserade i stället matchen på ett lugnt sätt, men inombords var han säkert rasande.

– Här kommer det storpublik och så spelar vi så här, det är så att man skäms. Att vi inte kan bjuda till bättre än så inför våra supportrar, säger Gudmundsson.

Det stora raset kom efter Leksands 3–0-mål på en straff precis i början av andra perioden. Almtuna slutade spela. Det blev faktiskt lite pinsamt. När Leksand inte skapade chanser av egen kraft, fick man god hjälp av hemmalaget.

– Efter 0–3 vek vi ner oss, säger Gudmundsson. Men vi ska inte behöva bli nertävlade på det här sättet. Nu är det viktigt att vi alla, ledare och spelare, tittar oss i spegeln. Vi ska upplevas som ett jobbigt lag att möta, och det var vi inte ...

Fem omgångar återstår (fyra för Vita Hästen och Modo) och Almtuna ligger, hur konstigt det än kan låta efter 0–9, på bonuspoängsplats med hemmaplansfördel i ett slutspel.

Så kan det gå i sportens värld ...