Skidsäsongen i Uppland är äntligen i gång och det tack vare konstsnön i Gimo Ski Center. Varvet på dryga 3,5 kilometer höll bra trots många åkare på liten yta.

– Och trångt tycker jag inte att det blev, det var inga problem, säger segrarinnan i D21, Malin Börjesjö.

Hon studerar till signalist i Umeå men tävlar för Sundbyberg och har stora mål med säsongen.

Artikelbild

| Malin Börjesjö, vinnare av Roslagsloppet.

– Jag är med i militärlandslaget och mitt största mål med säsongen är att komma med till militär-VM. Annars är det väl Tjejvasan, säger hon.

Börjesjö och övriga i damklassen hade 15 kilometer att åka men det hade hon ingen koll på innan hon kom till Gimo.

– Jag trodde att jag skulle åka fyra mil. Så det här var en glad överraskning, det här passar mig bättre säger hon direkt efter målgång.

Börjesjö var 50 sekunder före Storvretabon Kristina Roberto, tävlandes för Karslunds IF, som hade missat att lägga ut skidorna inför start och nu istället hamnade långt bak i startleden.

Artikelbild

| DM-mästarinna. Elin Karlsson från OK Borgen kammade hem DM-vinsten.

– Jag får skylla mig själv. Nu hamnade jag långt bak men åker för att det är kul, säger hon.

DM-mästarinna blev trean i loppet, Elin Karlsson från OK Borgen, som hunnit med att åka samtliga tävlingar i Sverigecupen i vinter.

Artikelbild

| Stavbrott. Stefan Johansson fick en olycklig start men kom igen – och vann H21.

– Men formen är inte så bra nu. Jag har varit sjuk och har haft ont i halsen, säger hon.

I H21-klassen, som avgjordes över tio varv (40 kilometer totalt), handlade det länge om Markus Bäck från XC Sthlm Ski Club men efter ungefär halva loppet var det klubbkompisen Stefan Johansson som började ta kommandot. Men det fanns en anledning till att han inte visat sig där framme tidigare i loppet.

Artikelbild

| DM-mästare. Kristian Tufvesson vann DM-guld i H21 och siktar nu på sitt första Vasalopp.

– Jag bröt staven på första varvet och tappade mycket tid. Sedan tog jag lite för varje varv och kom ikapp efter ungefär hälften.

Vid den sjätte varningen var han i täten och sedan släppte han aldrig kommandot. Han vann på 1.44,03.

– Jag kände mig stark och eftersom jag inte är någon bra spurtare så drog jag på, säger han och vill ge en eloge till arrangörerna.

– Spåren höll väldigt fint, säger han.

Rex-åkaren Kristian Tufvesson var drygt åtta minuter efter segrande Johansson och slutade fyra i H21-klassen men det räckte för att bli DM-mästare. Han har inte tränat så mycket som han kanske har velat men var mycket nöjd.

– Jag är kanonnöjd. Det här är första loppet för säsongen och jag gör ingen elitsatsning eller så. Nu siktar jag på att försöka åka Vasaloppet för första gången. Jag har varit anmäld två gånger tidigare men blivit sjuk båda gångerna, säger Tufvesson.