"Elitidrotten behöver få ta plats"

Hade ni glömt projektet Elitidrott Uppsala? Nu görs en nysatsning för att väcka samarbetet till liv. Målet är att lyfta Uppsala till en position som Sveriges främsta elitidrottstad.

Sirius innebandy, Uppsala Fotboll och Uppsala Basket är tre av Uppsalas elitföreningar som samlas under gemensamt flagg i Elitidrott Uppsala. Nu ska samarbetsorganisationen vässas ytterligare.

Sirius innebandy, Uppsala Fotboll och Uppsala Basket är tre av Uppsalas elitföreningar som samlas under gemensamt flagg i Elitidrott Uppsala. Nu ska samarbetsorganisationen vässas ytterligare.

Foto: Arkiv

Sport2019-11-11 08:00

Elitidrott Uppsala bildades redan 2009 med mål att skapa en gemensam plattform för att stärka elitidrottens plats i Uppsala.

Bakom initiativet att åter väcka projektet till liv står Uppsala kommun, som finansierar den administrativa delen av samarbetsorganisationen under de kommande två åren.

– Det handlar om att ta tag i frågan igen. Det hände liksom ingenting och arbetet försvann successivt. Efterfrågan finns och just nu handlar det framför allt om att skapa ännu mer förankring ute hos elitidrottsföreningarna, säger Josefine Åhrman, Uppsala kommuns idrotts- och fritidschef som är ordförande i Elitidrott Uppsalas nya styrgrupp.

Elitidrottsföreningar, arenabolag, Upplands idrottsförbund och Uppsala universitet deltar i partnerskapet. Ett stort mål är att förbättra dialogen och tydliggöra kontaktvägar mellan föreningar, kommun och näringsliv.

– Jag fick en känsla av att det har funnits en otydlighet tidigare. Vi har gjort en nysatsning på strukturen i programmet, med en tydligare målbild där vi lyfter upp frågeställningarna som föreningarna söker svar på, säger Erik Jonzon, som till vardags är styrelseordförande och vd i Fyrisfjädern badminton.

I Elitidrott Uppsalas styrgrupp ansvarar Erik Jonzon för elitföreningarna med individuella idrottare.

Under måndagen arrangerade Elitidrott Uppsala en styrelseutbildning för dess medlemmar och den 5 december hålls en stor politikerträff, där en paneldebatt ska avslöja partiernas syn på elitidrotten i Uppsala. Ett par dagar senare är det näringslivet som står i fokus.

– Målet är att skapa en bättre förståelse både från näringsliv och kommun att elitidrotten behöver få ta plats, säger Erik Jonzon.

– Vi kan inte göra stordåd på en dag men för första gången har vi fått genomslag hos kommunen som har ett politiskt program som stöttar elitidrotten. Den långsiktiga visionen är att vi ska bli Sveriges främsta elitidrottstad och att vi ska göra det tillsammans.

Här är de som ingår i Elitidrott Uppsala: Almtuna IS, Dalkurd, Fyrisfjädern, Fyrishov AB, GF Uppsalaflickorna, Hagunda IF, IK Uppsala Fotboll, IFU Arena, OK Linné, Sirius bandy, Sirius fotboll, Sirius innebandy, Storvreta innebandy, SEB Usif Arena, Upsala IF Friidrott, Upplands idrottsförbund, Uppsala 86ers, Uppsala Basket, Uppsala Volley, Upsala cykelklubb, Upsala simsällskap, Uppsala Bugg & Wing Society, Upsala tennisklubb, Uppsala universitet.

Erik Jonzon är en av huvudpersonerna i Elitidrott Uppsalas nya styrgrupp.
Erik Jonzon är en av huvudpersonerna i Elitidrott Uppsalas nya styrgrupp.
Elitidrott Uppsala

Styrgruppen: Josefin Åhrman, idrotts- och fritidschef på Uppsala kommun. Erik Jonzon, vd på Fyrisfjädern badminton. Hannes Öhman, marknadsansvarige hos Storvreta IBK. Dag Söderberg, distriksidrottschef på Upplands idrottsförbund. Eva Söderman, Uppsala universitet. Malin Lejskog, Destination Uppsala.

På agendan: 5 dec: Politikerträff. Paneldebatt om Elitidrott i Uppsala – vad står partierna för? 9 dec: Näringslivslunch. Elitidrott Uppsala bjuder in näringslivet för dialog om framtidens sponsring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!