En av Sirius största har avlidit

Torsten Furukrantz har avlidit 82 år gammal. Han somnade in i torsdags. "Totte" är en av de största Siriusprofilerna genom tiderna.

Torsten Furukrantz i en match mot Jönköping 1969. Det är "Totte" som är trea från höger. Längst till höger, med nummer tre på ryggen, är "Tjalle" Mild.

Torsten Furukrantz i en match mot Jönköping 1969. Det är "Totte" som är trea från höger. Längst till höger, med nummer tre på ryggen, är "Tjalle" Mild.

Foto: Dick Pettersson/UNT-arkiv

Fotboll2019-09-13 21:55

– En oerhört bra kille. Underfundig och noggrann i allt han gjorde, säger nuvarande lagledaren i Sirius, Christer Cederholm, som var med även på den tiden när "Totte" Furukrantz var verksam i klubben på 1960- och 1970-talet.

Furukrantz värvades till Sirius –  som så många andra spelare –  från Djurgårdens mästarlag 1964. Han spelade i stort sett resten av sin karriär i Uppsalalaget. Han avslutade faktiskt i division VI 1979 med IFK Dannemora/Österby där han hade sällskap av bland andra sina forna Siriuskamrater Ulf Wahlquist och Leif Eriksson.

Furukrantz var spelande tränare i Sirius under allsvenskan på 1970-talet. Han bidrog starkt till att laget klarade sig kvar i serien 1973.

–  Han kunde ringa mig klockan tolv på natten för att prata fotboll. Jag hade kontakt med honom då och då även under senare år, säger Christer Cederholm.

En av lagkamraterna från tiden i Sirius, Per Hansson, minns också Furukrantz som en noggrann person som inte lämnade något åt slumpen.

– En gång ringde han mig och frågade om han kunde ringa till Pia (Sundhage, förbundskapten) för att prata fotboll. Han hade lite idéer, och han ringde också och pratade med henne, säger Per Hansson.

Under Sirius hemmamatch mot Falkenberg hyllades Torsten Furukrantz, dock inte med en tyst minut utan en lång applåd på uppmaning av speakern Åke Hammarström.

Jag gissar att Furukrantz hade uppskattat applåden. Någon tyst minut var nog inte hans melodi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!