Sverige var på förhand skyhöga favoriter men Finland visade omgående att man inte skulle ge upp guldet. Värdnationen var i ledningen flera gånger om och hade också Sverige rejält i brygga under straffavgörandet. Då klev hon fram – FBC Uppsalas Amanda Delgado Johansson – och satte först den utjämnande straffen och såg sedermera också till att det femte raka VM-guldet hamnade i svensk ägo.

– Jag har precis hunnit samla mig. Det känns fantastiskt bra. Varje läger inför VM har handlat om just den här matchen och det känns otroligt bra att få avsluta så här, säger Amanda Delgado Johansson.

Hade du någonsin kunnat föreställa dig den här avslutningen?

Artikelbild

| Svenskt jubel. Amando Delgado Johansson (33) blev hjälte med två straffmål.

– Nej, att det skulle bli så här det kunde jag knappt drömma om.

Vad tänkte du när du gick fram och la straffarna?

– Jag försökte först och främst lugna mina nerver. Sedan så litar jag på den varianten som jag har. Den går inte att stoppa helt enkelt, säger Amanda Delgado Johansson.

Sverige fick en drömstart på matchen och kunde genom Sara Helin sätta dit 1–0 tidigt i den första perioden. Finland kunde dock både kvittera och ta ledningen innan den första perioden nått sitt slut. I andra perioden återtog Sverige kommandot och kunde med tre mål gå in i ledning i den tredje och sista ordinarie perioden. En ledning som inte höll utan Finland kom tillbaka och tog matchen till förlängning och straffar. En straffläggning där alltså Amanda Delgado Johansson fick sista ordet.

– Det är en match som står och väger hela tiden och det är nog lite nerver som spelar in. Vi bjöd på spänning i alla fall, säger Amanda Delgado Johansson.

Var VM som du hade väntat dig?

– Men ungefär. Jag har U19-VM att jämföra med men det har varit fantastiskt kul. Det är en dröm som går i uppfyllelse.

Under turneringens gång har Amanda Delgado Johansson mestadels kamperat ihop med Anna Jakobsson från Endre och Cornelia Fjellstedt från Iksu. Utöver straffmålen mot Finland i finalen stod ”DJ” för fem mål och en målgivande passning under turneringen.

Sverige och Finland var de två stora finalfavoriterna på förhand. Vägen dit var spikrak för Sverige men för Finland var det inte lika självklart. Semifinalen mot Tjeckien avgjordes först tre sekunder från slutsignal sedan Elina Kujala något turligt överlistat den tjeckiska målvakten.

Finalen sågs av hela 6 517 personer på plats, vilket är nytt publikrekord i VM för damer.