Det är anmärkningsvärt att Malmström inte var beredd att ge projektet en sista chans, trots att Almtuna ishockeyklubb och de tidigare projektägarna önskade det då Samhällsbyggnadsbolaget AB var beredda att göra ett sista försök. Vi talar om några få månaders extra försök som nu är slut.

Centerpartiet står kvar bakom stödet för att mer ishallskapacitet ska bli verklighet i Uppsala. Det behövs. Centerpartiet anser fortsatt att det är mycket bra om den nya ishallsarenan ägs och drivs av andra än Uppsala kommun. Vi vet att ett förenings- eller privat ägande både blir billigare och innebär att arenan underhålls bättre. Vi vet också att det finns goda alternativa ägarexempel i den föreningsägda IFU-arena. Ett ägarskap som öppnar för ett positivt engagemang från civilsamhället och betydligt mer flexibilitet än i en kommunägd lokal.

Av vad vi förstått av Almtuna är den mindre upprustning av Gränby ishall som Malmström föreslår inte intressant. En lösning som uppfyller SHL-krav går inte att bygga för 150 miljoner kronor. Alliansen har länge drivit på för mer ishallskapacitet runt om i Uppsala. Valsätra- och Relitahallarna är positiva exempel. Tyvärr fick Alliansen inte stöd för att skapa en isyta vid Gottsunda Centrum. För att nu inte tappa för mycket tid anser vi att kommunen snabbt ska pröva idén om IFU-arena, Almtuna och kommunen kan hitta en smart lösning där en ny isarena kan byggas ihop med den nuvarande IFU-arena. En arena som klarar kraven från SHL. En sådan lösning tror vi blir utmärkt både för IFU Arenas föreningar och Almtuna IS. Även kommunens ansträngda investeringssituation talar för en föreningslösning. Vi representerar en mer föreningspositiv politik än det nuvarande styret, och vi hoppas att en stor majoritet av Uppsalaborna röstar fram en föreningsvänlig ny politisk majoritet i årets val.