Han kanske inte är så känd för den breda massan i Uppsala som stad, men kommer man ut i världen så är saken klar. Lahyani är en världsstjärna och han har gjort något så unikt som att bli både omtyckt och uppskattad som domare. Världsstjärnor som Cristiano Ronaldo har poserat på bild med honom och det är ingen hemlighet att alla stjärnor på ATP-touren älskar honom. Mohamed Lahyani är en världsstjärna i domarstolen, en världsstjärna från Uppsala.

Det är lätt att förstå varför när man ser den ­karismatiske domaren i aktion. Jag har själv varit på plats under veckans Stockholm Open i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Det som gör Mohamed Lahyani så populär bland alla i och utanför tennisvärlden är hans glädje och värme. Lahyani hälsar på både mig och fotograf Tomas Lundin med sitt varmaste leende trots att vi inte har sett varandra sedan Stockholm Open förra året. Varenda bollpojke får tid med honom. Matcherna tar han sig an med största glädje, det verkligen lyser om Lahyani i domarstolen.

Artikelbild

| Tummen upp. Uppsaladomarens glada humör är en av ­anledningarna till att han är populär.

Han har dömt Wimbledonfinalen och stormatcher mellan världens bästa. Ändå verkar det inte finnas något roligare just där och då än att döma matchen mellan Bernard Tomic och Marcos Baghdatis på centre courten i Kungliga inför de närmast sörjande denna onsdag. Och det är inte bara glädjen som gör Lahyani populär. Han sätter sig inte över spelarna som vissa domare kan göra utan är i stället en naturlig del av spelet. Han pratar med spelarna, hjälper bollkallarna och bjuder verkligen på sig själv där i stolen. En annan detalj som är väldigt uppskattad är de små gesterna som han gör till sina linjedomare efter bra eller mindre bra beslut.

Ständig feedback och engagemang för sporten. Efter matchen var det inte spelarna som fick de största applåderna. Det var Mohamed Lahyani från Uppsala. Han sätter hela staden på världskartan.

Stockholm Open fick under söndagen sitt väntade slut då Tomas Berdych återigen tog hem titeln. Jack Sock kämpade emot förtjänstfullt, men att Berdych skulle vinna hade nog de flesta räknat med. Jag tror även fler hade räknat med Richard Gasquet på förhand, men fransmannen motsvarade inte förväntningarna i Kungliga. Tomas Berdych har blivit kungen av Stockholm Open de senaste åren och jag hoppas vi får se en riktigt vass utmanare nästa år. Varken Sock eller Gasquet lyckades i år, vem försöker 2016?