Sten Stabo är skeppare för Team Blåsut, tillsammans med bröderna Ulf och Björn och Björn Grindebratt, Joachim Hellquist och Anders Guth.

– Det är nionde gången vi är med, berättar Sten Stabo som precis lämnat Enköping med tävlingsbåten Blåsut.

Vad har du och besättningen för förväntningar?

– Vi har ju inga segerambitioner kanske, men vi har varit tionde båt som bäst. Förra året kom vi in som nummer 17, så omkring där någonting vore trevligt.

ÅF Offshore Race är en stor kappseglingstävling som går årligen. Starten sker vid Skeppsholmen i Stockholm och sedan beger sig båtarna ut för att runda Gotland, innan man återigen går i mål vid Sandhamn i Stockholms skärgård.

– Det är en sträcka på 350 distansminuter. Det motsvarar ungefär 60 landmil, berättar Stabo.

Vad är utmaningen med tävlingen?

– Starten går ju vid en viss tidpunkt och då gäller det att ha förberett sig väl. Sedan är det en utmaning att hela tiden anpassa sig efter vindarna – att hålla koll på väderleken blir väldigt viktigt. Det finns hela tiden olika scenarier att hantera.

Tävlingen tar olika tid för de många båtarna. Efter starten vid 11.20 på söndagen räknar Stabo och hans besättning med att vara ute i över två dygn.

– Vi har kollat vädret och om det står sig som det visar nu så räknar vi att gå i mål inom 60-70 timmar.

Med i tävlingen finns också Enköpingsteamet Wet-X.

Skepparen Christian Lind har med sig besättningen Carl Lind, William Andersson, Janne Andersson, Christian Bjernér och Peter Enberg.