- Det är nog det mest överraskande guldet hittills, en riktig skräll, sa tränaren Gert Kajving som också ledde då det senast begav sig 1999.

Det stora segerjublet på Korsängens rugbyarena utbröt strax före halv tre på lördagseftermiddagen då domaren Richard Hopkins blåste av finalen och därmed bekräftade tronskiftet i damrugbyn. Göteborg, som kom med två raka SM-titlar, fick kapitulera mot ett taktiskt klockrent hemmalag.
- Vi höll oss till vår gameplan rakt igenom gör säsongens bästa match när det gäller som mest. Jag känner en stor lättnad då det varit en anspännig senaste tiden och är naturligtvis mycket, mycket glad över det här, sa lagkaptenen Madeleine Lahti som förutom tio egna poäng var en av planens dominerande spelare.

En annan spelare som visade vägen var Alexandra Johansson som med smarta löpningar och fina pass öppnade upp gästernas försvar. Alexandra låg direkt bakom två av Enköpings försök och tillsammans med Madeleine Lahti är hon den enda spelare i dagens ERK som var med guldåret 1999.
- Men då var vi topptippade efter en stark allsvenska så guldet då kom inte som någon överraskning. I år däremot klarade vi oss vidare till SM-serien först i den avslutande matchen mot Uppsala. Sedan dess har vi vunnit åtta raka och det har bara rullat på. Vi har ett kanonlag med en underbar stämning och det är så skönt att få vara med om det här. Sista tio minuterna njöt jag bara, säger Alexandra.

Göteborg inledde finalen bäst och tog ledningen på straffkick i 17:e minuten. Hemmarepliken kom dock bara ett par minuter senare då Emma Skagerlind hittade rätt med en straff fram till 3-3. Tio minuter före halvtid vräkte sig Madeleine Lahti in i Göteborgs försöksområde för 8-3 följt av 10-3 på målkick av Skagerlind. Andra halvlek var sedan bara tre minuter gammal då ERK kopplade segergreppet genom försök av blott 16-åriga megalöftet Isabel Widman.
- Redan där kändes det mer eller mindre klart, menade tränare Kajving.

Enköping slog ingalunda av på takten och efter nytt försök i 55:e minuten samt poäng på straffkick lite senare var Göteborg ett slaget lag.
- Vi vinner mycket på grund av att vi har landets bästa försvar samt ett starkt klungspel. Spelarna har en underbar inställning och är fysiskt mycket starka. Det ligger en hel del slit bakom det här, avslutar Gert Kajving.

Förutom Lahti och Johansson var Emma Hellsten, Emma Skagerlind och finländska landslagsspelaren Minna Raatikka toppar i ett i övrigt mycket jämnt och välspelande hemmalag.