Vill du bli grym på en idrott – träna flera olika. Det är ledmotivet för den satsning som Riksidrottsförbundet (RF) har lanserat under hösten. UNT går på djupet i ämnet med hjälp av flera lokala profiler. Nu berättar bandyprofilen Andreas Eskhult om sin resa som började i tidig ålder och som slutade som en Sveriges största genom tiderna.

Det handlade om fotboll och innebandy, men blev tidigt ett rakt spår som uteslutande handlade om bandy.

– Jag spelade först fotboll ute i Storvreta, men det var tydligare satsning kring bandylaget i Sirius. Tränarna var verkligen på, många spelare var på och det blev en tidig satsning på grund av det. Jag ville ju mycket med min idrott, så det var inga konstigheter för mig, säger Andreas Eskhult.

Artikelbild

| Som före detta elitspelare vet Andreas Eskhult vad som krävs för att lyckas och det handlar om att träna bra. Eskhult brinner för de som brinner.

Hur gammal var du när du bestämde dig?

– 12-13 år. Men det blev extra tydligt när man var 14-15 år. Då tränade vi på riktigt ordentligt.

Andreas Eskhult tillhör den årgång som vann junior-SM-guld 1996. Några av hans lagkamrater var Sergej Lomanov jr, Håkan Kyller, Henrik Johansson och Fredrik Hjelmstedt, spelare som alla nådde elitnivå inom sin genre.

Eskhult vann VM-guld med Sverige, blev proffs i Ryssland, spelade fem SM-finaler med Hammarby på Studenternas och avslutade sin aktiva spelarkarriär med att rädda kvar Sirius i elitserien.

Artikelbild

UNT 10 oktober.

Under tiden som hans tidiga bandysatsning pågick fanns även tid för annat. Som innebandy.

– Jag var med och startade det första juniorlaget i Storvreta IBK och var faktiskt med i det första a-laget där Stefan Forsman var spelande tränare. Men det var mest för skojs skull, det räckte ju inte med bara bandyträningarna, säger Andreas Eskhult.

Eskhult upplever en annan typ av satsning på lagidrott i dag där sommar- och vintersäsongerna går in i varandra, framför allt träningsmässigt.

– Framför allt inom fotbollen och hockeyn blir det en tydligare elitsatsning i tidig ålder. Sirius fotbolls akademi har visserligen höjt yngsta åldern nu, men tidigare fick du söka när du var tio år. I bandyn är vi inte lika många som håller på och det anses också lite fulare att elitsatsa inom min sport, säger Andreas Eskhult.

Andreas Eskhult har tre söner som alla håller på med lagidrott, både i Lagga/Långhundra och i Uppsala. Skillnaden är stor beroende på vart träningen sker.

– Det är en tydligare satsning inne i stan där konkurrensen mellan olika sporter är större. Kommer man ut på landsbygden, där vi bor, blir idrotten mer en sällskapsgrej. Där ute försöker vi ju hålla kvar alla så länge som möjligt för att över huvud taget ha ett lag kvar.

Här går Andreas Eskhult i clinch med sig själv ibland. Som före detta elitspelare vet han vad som krävs för att lyckas och det handlar om att träna bra. Eskhult brinner för de som brinner.

– Det blir alltid känsligt hur man ska göra med de individer som behöver och verkligen vill träna för att utvecklas. Man behöver prata om det här och lyfta frågan. Men ska inte heller vara orolig att flytta spelare mellan lag och olika åldrar, kanske framför allt ute på landet där det kan bli väldigt ojämna lag och träningar.

Är det viktigt att vinna i ung ålder?

– Nej, matcherna är inte det viktiga, utan kvalitet på träning är det viktigaste om du är en duktig tränare. Man behöver driva utvecklingen framåt på varje träning, det är den största motivationen som du har som spelare; viljan att utvecklas. Och man ska inte behöva anpassa träningarna för de som ligger längre bak i utvecklingen, vilket jag tycker att många gör i dag.

Så, hur blir du bra inom en idrott?

– Den som har ett enkelt svar på det får gärna berätta … Men det handlar om att träna bra och det handlar mycket om att ha intresset och passionen. Är du intresserad av en idrott men om utvecklingen går långsamt, väljer man ofta andra vägar och andra sporter. Självklart kan intresset och drivet komma senare, men om du tidigt anpassar dig efter dem som inte har intresset kan du tappa några åt andra hållet i stället. Det är svårt.

Andreas Eskhults P05-lag i bandy tränar just nu två gånger i veckan och många av hans spelare är också aktiva inom hockeyn.

– Vi har fått två träningspass i veckan och ingen inomhus i Relitahallen, så den här veckan hade vi bandyträning nere på Studenternas i 14 grader och blåst. Här har bandyn ett stort problem. Det är en stor risk att vi tappar spelare till hockeyn och innebandyn. Jag menar, träning på en halv plan på Studenternas b-plan … Det är inte seriöst, säger Andreas Eskhult.

Fotnot: Under hashtaggen #minandraidrott har Riksidrottsförbundet under hösten lanserat sin nya satsning som påpekar vikten av hålla på med många olika idrotter som ung. UNT lyfter fram lokala profiler i ämnet.