På torsdag intas Tierp Arena av snabbåkande bilar när den femte och näst sista deltävlingen i EM avgörs. Totalt avgörs drygt 30 klasser – både nationella och internationella – med motorcykel och juniortävlingar inräknat och över 350 team samlas för att göra upp under fyra fartfyllda dagar.

− Det är få anläggningar som håller den höga klassen som Tierp Arena gör. Den kan vara lite svår för de som inte åkt här tidigare och hur man ska ställa in bilen. Men vet man det så kommer det att gå undan på banan, säger Urban Axelsson, platschef på Tierp Arena.

Tidigare har flera Europarekord slagits på arenan och arrangören hoppas att så blir fallet även den här gången.

− De bästa vill alltid komma hit eftersom det är så bra fäste på banan och det går att köra riktigt fort. Någon form av Europarekord kan jag nästan garantera och jag skulle bli mer förvånad om det inte blev något rekord. Jag är 99 procent säker och publiken kommer att få se en motorshow på högsta nivå, säger Urban Axelsson.

Det är den andra deltävlingen som avgörs på arenan efter att dragracingen var där i mitten av juni och det är ännu fler team med den här gången. Bland annat kommer tävlande från USA och Kuwait för att tävla.

– Vi brukar säga att vi är som en småstad som åker runt med alla husbilar och husvagnar. Det är över 6 500 personer som kommer hit för tävla och sova över, säger Urban Axelsson.

Förra helgen avgjordes den fjärde deltävlingen i tyska Hockenheim med mer än 300 tävlingsteam (bil och motorcykel) från ett 15-tal länder. Flera svenska förare slåss i toppen av EM-tabellen som bland annat den största klassen Pro Modified – över 20 bilar tävlar i Tierp – som leds av Michael Gullqvist före landsmannen Jimmy Ålund och båda kommer till start på Tierp.

− Det är häftigt att så många förare från olika länder kommer hit och verkligen inte vill missa att köra här. Det visar att vi har en bra tävling och bana som lockar folk, säger Urban Axelsson.

Även i Pro Stock-klassen är de flesta av teamen från Sverige och flera av dem är med i toppstriden.