Erik Hagberg inledde sin tävlingssäsong ordentligt förra veckan, när han sprang en internationell tävling i italienska Celle Ligure. Tävlingen ingår i den europeiska serien EAP (Europe Atheltisme Promotion). Hagberg sprang 100 meter och slog till med en andraplats, och tiden 10,60, som var väldigt nära hans årsbästa på 10.58. Ett bra årsbästa menar Erik, som inte brukar springa så snabbt så tidigt på säsongen. Sydafrikanen Masela Senona vann på 10,22.

Ett resultat han var nöjd med efter en lång tids tidigare bekymmer med skador. Och han känner att han har snabbare tider i kroppen.

– Med tanke på mina två år borta från tävling så är det svårt att inte vara nöjd med 10,60s tidigt på säsongen, framför allt i de förutsättningar jag sprang i. Jag har helt klart snabbare tider inom räckhåll. Tålamod och kyla är nyckeln nu, säger Erik Hagberg, som tävlar för Upsala IF.

Artikelbild

Hagberg hoppas att kunna kvala in till EM i Berlin i augusti.

Hagberg tävlar igen redan under lördagkvällen, även då i Italien, men den här gången i Trieste som ligger i nordöstra i Italien. Här stöter han på riktigt kvalificerat motstånd.

– Där kommer jag att springa i mitt livs snabbaste startfält. Det är löpare som sprungit 9,97, 10,08 och 10,16 som springer samma tävling. Det är ett internationellt lopp med löpare från både Jamaica, Italien, Kroatien och Namibia bland annat, säger 23-årige Erik Hagberg, som inte känner sig chanslös på förhand.

– Min form är på uppåtgående, och jag känner mig riktgit laddad för att springa fort och förhoppningsvis kan jag ta mig till final, fortsätter han.

Erik Hagbergs personbästa ligger på 10,42 från 2013, också det satt i Italien under Junior-EM i Rieti. En notering som forrtfarande är lika med uppländskt rekord över 100 meter. Ett rekord som han själv hoppas förbättra snart.

– Det uppländska rekordet ska ryka i sommar, säger han.

Han tar också sikte på EM i Berlin som avgörs 7-12 augusti. Andra mål är SM och Finnkampen senare i höst.

– Jag hoppas kunna klara EM-kvalgränsen på 10,35 sekunder, och gör jag inte det så hoppas jag bli uttagen till stafetten på EM om laget kvalar dit, säger Erik Hagberg.

Svenskt årsbästa har Henrik Larsson från Göta, som sprang på 10,22 vid JVM i Tammerfors i onsdags. Hagbergs 10,58 är just nu sjunde bästa tid i Sverige i år.