Det framgår av en studie gjord av forskare vid avdelningen för idrottsmedicin vid University of Alabama Birmingham i USA, som publiceras i tidskriften Journal of Sports Medicin and Physical Fitness.
– Idrottsmän bör uppmuntras att hålla igen på överdrivna firanden. För att förebygga skador kan även behövas regelrätta förbud mot vissa särskilt riskabla former av firanden och möjligheter att bestraffa dem som bryter mot förbuden, säger ortopedkirurgen Amit Momaya, som är en av forskarna bakom rapporten.
Han och hans kolleger konstaterar att forskning kring skador som uppkommer samband med firande av idrottsliga framgångar är ett försummat område.
Bland tusentals studier kring idrottsskador i den vetenskapliga litteraturen hittade de bara en som gällde skador när idrottsmän firat sina framgångar. Den gjordes på professionella fotbollsspelare i Turkiet och visade att drygt sex procent spelarna som behövt ortopedisk vård på sjukhus hade skadats i samband med någon typ av målgest.
I den nya studien fick forskarna därför i stället leta exempel på "firandeskador" som publicerats på engelskspråkiga sportsidor på nätet. Där hittade de 62 dokumenterade exempel på idottsmän och (i två fall) idottskvinnor som skadats när de firat att de gjort mål eller haft andra framgångar.
– Men det finns säkerligen åtskilligt fler fall än de som publicerats där idrottsmän skadat sig själva när de firat. Därför kan vi inte beräkna den absoluta risken för att ådra sig sådana skador. Vår studie ska ses mer som en exempelsamling på skador i samband med firande inom olika idrotter, säger Amit Momaya.
22 av de 62 skadorna drabbade professionella fotbollsspelare. Också inom till exempel amerikansk fotboll, baseball, basket och till och med golf inträffade skador när firandet av framgångar gick snett.
Vanligast var skador på främre korsbanden och fotledsstukningar, och drygt var fjärde skada krävde någon form av kirurgi. I ett fall var skadan så allvarlig att den ledde till döden (se sidoartikel).
Många har förmodligen undrat om det kan vara riskabelt att hamna underst i en hög av spelare som firar ett mål. Ja, åtminstone ibland, visar forskarrapporten. Det sättet att fira, misslyckade landningar efter glädjesprång och glidningar på magen, ryggen eller var de vanligaste skadeorsakerna.
Finns det några garanterat säkra sätt att uttrycka sin glädje och fira mål eller andra idrottsframgångar?
– Det är svårt att bedöma om en firandegest är helt säker. Däremot kan vi rekommendera idrottsmän att avstå från att slänga sig i en hög, göra glädjeskutt i luften, slå volter eller lämna själva idrottsarenan, säger Amit Momaya.