Före uppehållet togs två raka segrar (en efter straffar) och nu var Almtuna på väg mot en tredje. Men 3–1-ledningen försvann i ett nafs i mitten av den tredje perioden och till slut blev det bara en poäng med hem till Uppsala efter förlust i sudden death.

– Det här måste vi göra lite bättre. Men de ville lite mer än oss, säger Oscar Pentler efter matchen.

För ungefär ett år sedan förlorade Almtuna mot samma lag i samma hall med 7–0. Riktigt lika deppigt som efter den matchen var det inte på måndagskvällen i Himmelstalundshallen men inte så långt ifrån. Almtuna hade ju ett drömläge att lyfta från bottenlagen. En tvåmålsledning med tio minuter kvar.

– Vid 2–3 tappade vi två tre gubbar i anfallszonen och det är inte så bra när man leder med två mål på bortaplan. Och sedan kändes det som att 3–3 var på gång. De tog över lite och fick energi, säger Pentler som alltså var den som sköt 1–3-målet – hans första för säsongen.

– Äntligen lossande det. Det blev som ett två-mot-ett-läge och jag missade skottet lite men den satt under armen (på målvakten). Jag hade ju ett ännu bättre läge i den första perioden så det var skönt att det blev mål sedan, säger han.

Vita Hästen fick energi av 2–3-målet – och av hemmapubliken som vaknade till liv – och 3–3 kom på en tilltrasslad situation bara dryga minuten efter föregående mål. Sedan var det en kamp för Almtuna för att hålla ordinarie tid utan fler insläppa mål. Icingpuckarna blev många i matchslutet.

– Vi var kanske inte värda 3–1, men hade 3–1 och då måste vi spela med ett större tålamod. Sett till hela matchen kanske det var rättvist med 3–3 efter ordinarie tid men en sån här match ska vi kunna stänga ned. Mycket handlar om att spela lite halvtråkigt men det kunde vi inte i dag utan spelade med huvudet under armen och det funkar inte i den här serien, säger Ais-tränaren Martin Gudmundsson.

Trots mängder av bra lägen att avgöra åt båda håll i förlängningen såg det ut att gå mot straffar. Men med 34 sekunder kvar avgjorde Simon Krekula.

Almtuna hade förhoppningar om att Victor Rollin-Carlsson skulle kunna spela den här matchen men nu blev det inte så.

– En försiktighetsåtgärd, säger Gudmundsson som i stället hoppas att "VRC" ska kunna vara med på onsdag.