Årets VM blir Albin Ridefelts tredje. Som bäst har han varit tolva tidigare - men känner att han har skäl att höja ribban inför årets mästerskap. Som det ser ut nu går han mot sin bästa säsong i karriären.

– Jag tycker att jag är bättre i år. Jag känner att jag har gjort bättre resultat och har bättre form. Målet är att vara topp sex, men har jag lite stolpe in så kan det bli medalj, även att det blir tuffare konkurrens, säger Albin Ridefelt.

Andraplaceringen på O-ringen efter norrmannen Magne Daehli var ett bra formbesked för Linné-löparen.

– Det var ett bra kvitto på var jag står formmässigt och jag fick med mig en bra känsla därifrån, säger Albin Ridefelt.

I tidigare VM har Ridefelt endast sprungit en distans. Nu blir det tre. både medel- och långdistans samt stafett. Vilket är lika med att han rankas som en av de bästa orienteringslöparna i landet.

– Det är bara tre svenskar som får springa varje distans, nu är vi ganska jämna alla tre som springer. Det är förhoppningsvis dags att ta steget och ta medalj. Tove Alexandersson har tagit väldigt många medaljer på damsidan, med det varit färre på herrsidan de senaste åren, säger Albin Ridefelt, som är ensam löpare från Uppsala i VM.

Bästa medaljchansen finns i stafetten som han ser det själv.

– Vi har en bra chans i stafetten. Vi är ett väldigt bra och stabilt lag. Jag har inte fått chansen i stafetten innan, men det känns som den största medaljchansen. På de individuella distanserna finns det mindre marginaler, och där gäller det att allt klaffar, säger han.

– Det tar några år innan man blir redo att tampas med de bästa. Det krävs mycket träning och mycket löpning, och det tar några år att bygga upp den styrkan som behövs. Annika Billstam (tidigare Linné-stjärna) vann VM som 35-åring, så jag hoppas att jag har några år framför mig, fortsätter han.

Den lettiska banan ser inte ut som i Sverige, men Albin Ridefelt har förberett sig bra.

– Vi har haft flera läger inför VM, och det är inte som hemma, utan mer bäckraviner ner mot en flod. Men jag har tränat mycket på Uppsalaåsen. Det är det närmsta jag kommit i närheten av här, så det har blivit många vändor där, säger han.

Även värmen är han förberedd på.

– Jag tycker att jag har vant mig nu. Det är klart att det är tufft att springa så här. Men jag är ändå tacksam att man fått den här träningen i all värme. Nu känns det som att det inte är något problem längre, även om man gärna springer i 20 än 30 grader, säger Albin Ridefelt som springer sin första VM-distans nästa tisdag.