Kombinationstävlingen har levt en undanskymd tillvaro bredvid sina mer kända alpinsyskon. Grenen har visserligen en lång historia, men saknades på OS i 40 år innan den gjorde comeback 1988.

Reglerna har ändrats flera gånger under åren, men även det nuvarande formatet, med ett störtloppsåk och ett slalomåk, är omdiskuterat.

Men det finns de som gillar kombinationen också – som Ida Dannewitz.

Artikelbild

| Ida Dannewitz.

– Det är väl sista gången den är med tyvärr. Och det tycker jag är jättetråkigt, för jag gillar det här att det är en bred skidåkare som har chansen att vinna någonting, säger talangen från Uppsala SLK..

– Det är verkligen ytterligheterna som möts, det tycker jag är lite charmigt.

Dannewitz har i vinter främst satsat på storslalom och slalom, där det också gått bra i Europacupen. Men när samtalet från alpine damchefen Lars Melin kom handlade det om en VM-debut i fartgrenarna.

Kombinationen av störtlopp och slalom passar henne perfekt.

– Jag har lagt fokus på slalom och storslalom i år, det är det jag tränar. Men jag kör så mycket fart som det finns tid för, säger 19-åringen.

– Det känns lite som min grej att köra allting. Jag har alltid gjort det.

Men frågan är om det internationella skidförbundet, som ska ta upp ämnet igen under VM i Åre, håller med. Mycket talar för att kombinationen blir petad och ersätts av en parallelltävling i stället, åtminstone på framtida VM och OS. (TT)