Som UNT i tidigare artiklar har berättat så tappar fotbollsklubbarna i antal utövare för varje år, där tappet syns mest när ungdomarna blir 15–16 år. För att få bukt med problemet och att få fler att fortsätta längre – och i förlängningen – hålla liv i föreningstraditionen är ett pilotprojekt anordnat av Svenska fotbollförbundet. Ett projekt där Uppland är det enda utvalda distriktet, vars resultat i ett senare skede är tänkt att appliceras på fler.
Förra helgen hade de sju medverkande uppländska föreningarna en första träff.
– Lagen var där med två representanter var och sedan fanns en delegation från svenska fotbollförbundet med också, säger Niklas Malmfors som är styrelseledamot i Upplands Fotbollsförbund och projektägare för Fler ska spela fotboll längre.
Nyckelfrågan för föreningarna är att under projekttiden (fram till januari nästa år) komma på och arrangera aktiviteter för att på så vis attrahera nya medlemmar och behålla de befintliga.
– Vi har sagt att andra aktiviteter än fotboll är okej. Det primära är föreningsutveckling och fler aktiviteter i föreningen, fortsätter Malmfors som har ett par exempel på som ett par av klubbarna kommer att jobba efter:
– Det har pratats om läxhjälp, det kan också vara att man har ett café öppet som en samlingsplats på fredagskvällar med möjlighet att träna och spela matcher. En annan typ av aktivitet är att ordna sammandrag med matcher mellan föreningar.
Under sommaren ska föreningarna fortsätta diskutera den här frågan internt för att sedan i september presentera konkreta förslag att jobba med för resten av året. I mitten på januari ska sedan Upplands fotbollförbund avge en delårsrapport till svenska fotbollförbundet som delfinansierat projektet med 150 000 kronor.
– Efter det vill de föra ut exempel på hur man kan jobba till hela Sverige, säger Niklas Malmfors.