Nyligen tecknade Sirius ett avtal med Aleris Elisabethsjukhuset i Uppsala. Sjukhuset är specialiserat på ortopedi och genomför cirka 3 000 operationer per år varav en hel del är idrottsrelaterade. Tanken är att spelarna i Sirius i och med det här ska få snabbare och bättre vård.
– Det nya är att vi har tecknat ett kontrakt där vi ser till att stå för bra och snabb service för klubben när spelarna behöver hjälp. Vi vill profilera oss som ett idrottsortopediskt sjukhus. Det är dock viktigt att säga att spelarna inte går in i någon gräddfil, säger Sirius lagläkare Jakob Johansson som är sjukhuschef på Aleris Elisabethsjukhuset.
Den stora fördelen för Sirius är nu att spelarna kan få snabbare tillgång till ortopedisk vård.
– Får vi sjukdomsåterbud på en ordinarie patient så kan vi snabbt få in spelarna. Det är den stora skillnaden, säger Johansson.
Ett exempel är Philip Haglund, som gjorde en titthålsoperation på sjukhuset i torsdags, detta efter ett sent återbud från en annan patient.
– Vi kunde boka in honom på återbud. I hans fall kunde han träffa Anders Valentin (landslagsläkare för herrlandslaget i fotboll) inom tre dagar och bli opererad samma vecka. Det gick otroligt snabbt dels för att sjukhuset har hög tillgänglighet och korta väntetider och dels för att fotbollsspelare är väldigt flexibla vad gäller tider.
Jakob Johansson blev Sirius lagläkare inför säsongen 2014. Han är också akutmedicinsk rådgivare för Svenska Fotbollförbundet är involverad i medicinska frågor för det svenska A-landslaget.
– Jag blev kontaktad då om att vara på plats som matchläkare och då lunchade jag med Kim Bergstrand i januari 2014 och båda tyckte att vi kunde bli bra partners.
När UNT besöker sjukhuset är flera Siriusspelare på plats för den årliga hälsokontrollen med en hälsoundersökning, blodprov samt EKG. En av spelarna som är på plats är lagkaptenen Niklas Busch Thor. Han har tidigare opererat sitt knä inom ramen för det nya avtalet, en lyckat operation några dagar innan nyår.
– Förut har det varit lite godtyckligt vem man har hamnat hos, men här vet vi att vi får bra hjälp. Jag tycker att det känns mycket tryggare just att om det skulle hända något så vet jag exakt vem jag ska vända mig till och är väldigt säker på att jag får bra hjälp, säger Busch Thor.
– Förut fick man ha lite tur om man skulle träffa någon på en akutmottagning eller få tider och så vidare. Nu går det betydligt smidigare.
I Sirius medicinska team ingår också fystränaren Viktor Helander och fysioterapeuten Fredrik Elfsborg som båda jobbar med att förebygga skador och samt konservativ behandling vid exempelvis stukningar.
– Vi finns om det behöver göras ett ställningstagande och utredning till operativ behandling. På vårt sjukhus har vi tillgång till röntgen. Sedan är det alla andra medicinska frågor, de här killarna blir sjuka som alla andra och då finns vi där också, säger Jakob Johansson.