Claesson: Tydligare regler och straff

Det senaste året har fixade matcher blivit allt mer påtagligt i svensk fotboll. Förre Siriusspelaren Johan Claesson jobbar dagligen med de här frågorna på Riksidrottsförbundet – och ger här sin syn på problemet som har uppmärksammats stort den senaste tiden.

Viktig roll. Förre Siriusspelaren Johan Claesson jobbar numera som samordnare för matchfixning på Riksidrottsförbundet.

Viktig roll. Förre Siriusspelaren Johan Claesson jobbar numera som samordnare för matchfixning på Riksidrottsförbundet.

Foto: Sofie Ejemar

Fotboll2014-10-13 16:49

I går inleddes rättegången mot den spelare som misstänks ha försökt erbjuda betalning till tre spelare i IFK Värnamo för att lägga sig i superettanmatchen mot Gais förra säsongen. I förre veckan visades även första delen i Uppdrag gransknings serie i två delar om matchfixning i svensk fotboll där en före detta spelare i Landskrona inför dold kamera berättade om att han fixat andra superettanmatcher förra säsongen.

Händelserna har berört fotbolls-Sverige och så även Johan Claesson.

– Även om det inte kom fram så mycket nytt för oss i Uppdrag gransknings första program, förutom att den före detta Landskronaspelaren klev fram, så är det bra att det kommer ut information som berättar för allmänheten om det här. Naturligtvis med förutsättning att det som berättas ger en korrekt bild av hur verkligheten ser ut. När det gäller rättegången så är det första gången som en åklagare anser sig ha så mycket på benen att han kan ta det till rättegång. Den följer jag med spänning, säger Uppsalabon som är jurist i grunden.

Claesson – eller ”Clage” som han kallas – påbörjade sin anställning för mer än ett år sedan i samband med att han valde att lägga de blåsvarta fotbollsskorna på hyllan.

– Det har varit full rulle hela tiden och mycket att göra. Desto mer insatt jag har blivit desto mer har jag förstått hur komplext det är med matchfixning.

Hur stort problem upplever du att det är med det här inom svensk fotboll i dag?

– Det är väldigt svårt att säga, mer än att det förekommer. I förra veckan gick vi ut med en pressrelease tillsammans med svenska fotbollförbundet och svenska spel där vi har anlitat Brå (Brottsförebyggande rådet) för att göra en förstudie om det här. För än så länge tror jag bara att vi ser saker på ytan då matchfixning är ett växande problem. Samtidigt ska man ha i beaktande att de flesta matcherna spelas på ett juste sett, så i det stora hela är det en väldigt liten andel som är inblandat.

Tror du att det är mer förekommande i lägre divisioner?

– Så kan det vara, det ligger några fall inom division II-fotbollen hos polisen just nu. I början av året kom bland annat den första avstängningen i Göteborgslaget Gunnilse.

Hur ska man komma åt det här enligt dig?

– Ett sätt är samverkan, att idrotten, staten och polisen jobbar gemensamt. Det vi inom idrotten kan göra är att införskaffa ordentliga regler och straff för matchfixningen. 50 000 kronor i handen kan vara lockande, men man ska också veta att det kan finnas något på andra sidan som en lång avstängning och en förstörd civil karriär, säger Johan Claesson som under sina över tio år långa seniorkarriär aldrig själv stötte på problemet med matchfixningen, men hörde klubbkamrater som varit det.

– När jag spelade i USA hade jag lagkamrater som spelat i Asien, och där sa de att det förekom.

Under onsdagen sänds andra delen av Uppdrag gransknings program om matchfixning i Svt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!