Därför lämnade Ronjabollen Sirius

Sirius var inte redo för projektet Ronjabollen. Nu satsar projektet i stället vidare på egna ben - med målsättningen att bli bäst i världen.

Chefen. Sevana Bergström är ansvarig för projektet.

Chefen. Sevana Bergström är ansvarig för projektet.

Foto: Pär Fredin

Fotboll2016-01-15 06:00

Det prisade fotbollsprojektet Ronjabollen, där unga tjejer från resurssvaga områden som står utanför den ”vanliga idrottsrörelsen får möjlighet att spela fotboll, är inte längre en del av Sirius. Sirius tog över projektet inför förra säsongen som en del av klubbens CSR-portfölj ”Gränslös Fotboll”. Efter bara ett år i Sirius är dock Ronjabollen åter tillbaka på ”mammas gata” i Tris, Tjejers rätt i samhället.

– Sirius hade världens bästa projekt i sin förening och jag tycker att det är synd att man inte tog vara på det, säger Ronjabollens grundare och ledare Sevana Bergström.

Anledningen till att Ronjabollen inte blev kvar i Sirius var att man inte kände att föreningen arbetar med jämställdhetsfokus i sin ordinarie verksamhet i enlighet med Ronjabollens värdegrund.

– Vi märkte fort att en fotbollsförening inte var redo för ett integrationsprojekt för en utsatt målgrupp. Först måste man göra rätt i sin egen förening med jämställdhet, fler flicklag och jobba enligt Ronjaprojektet. Alla ställer sig nog bakom värderingarna, men det är en annan sak att jobba aktivt för det, säger Bergström.

Vad var syftet med att ta projektet till Sirius?

– Vi hade en vision om att få ut varumärket där Ronjabollen skulle bli en uppskattad och ordinarie verksamhet i Sirius. Det var där någonstans det krockade.

Både Sevana Bergström, tidigare marknadsansvarig hos Sirius, och Stefan Bärlin, tidigare CSR-ansvarig, valde att lämna klubben efter säsongen för att fortsätta att jobba med Ronjabollen hos Tris. Bärlin tror dock inte att Sirius är unikt vad gäller att inte kunna ta hand om projektet i dagsläget.

– Det handlar nog inte bara om Sirius, det finns nog fler föreningar som inte skulle klara av uppgiften. Det handlar om hur du kan jobba mer jämställt när du har både en dam och herrverksamhet bland annat, säger Bärlin.

Varför lämnade du Sirius?

– Från början ville jag skapa något mer i föreningen, jag såg att framtiden skulle handla om mer än en skylt på Studan. Gränslös Fotboll var unikt, men när Ronjabollen försvann så försvann också det unika. Jag hade jobbat tre och ett halvt år med att bygga upp ett av idrottens största projekt, men jag visste att det inte skulle gå att återskapa Ronjabollen och då tappade jag lite motivationen att fortsätta, berättar Bärlin.

Nu är alltså Ronjabollen tillbaka under Tris vingar tillsammans med Bergström och Bärlin. Beslutet att flyttat tillbaka projektet togs tillsammans med Arvsfonden, som finansierar det hela.

– För oss betyder det jättemycket att Ronjabollen är tillbaka igen, säger Tris verksamhetschef Mariet Ghadimi.

Och ambitionerna framöver är stora. Till våren startar Ronjabollen sitt första ”riktiga” fotbollslag, Ronja FF. I tankarna finns även att starta både simning och thaiboxning för samma målgrupp.

– Vi vill ha både bredd och elit. Vi börjar med våra tjejer som är mellan tio och tolv år som aldrig har spelat i ett lag. Det är deras högsta önskan just nu, att få spela fotboll på riktigt, säger Bergström och fortsätter:

– Vi ser fram emot att samarbeta med resten av Uppland och hjälpa andra föreningar att starta sina egna ”Ronjabollar”. Alla våra lag kommer att jobba med mänskliga rättigheter, genus och jämställdhet.

På en punkt var dock året i Sirius väldigt bra för Ronjabollen.

– Ronjabollen fick en extrem marknadsföring och mycket större exponeringsmöjligheter då vi syntes på Fotbollsgalan och i TV4, säger Stefan Bärlin.

Ronjabollen

Ronjabollen är ett projekt för att få tjejer som står långt utanför idrottsrörelsen att börja idrotta. Projektet drivs av Tris (tjejers rätt i samhället) efter att ha lämnat Sirius organisation efter ett år. Genom information i skolorna i Gottsunda och Gränby erbjuds alla tjejer mellan 10 och 15 år att delta i Ronjabollen. Deltagande är gratis, det går att få busskort till resor till och från träffarna, och det finns idrottsskor att låna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!