Framtiden efter allsvenskan

Sirius första säsong i allsvenskan på 43 år har ställt högre krav på klubben både utanför och på planen. Föreningen vill utvecklas till en stabil förening i högsta division och svaret kan ligga i den egna akademin.

Sportdirektör. Stefan Lundin har ett förflutet som spelare och tränare men arbetar numera inom Svensk Elitfotboll.

Sportdirektör. Stefan Lundin har ett förflutet som spelare och tränare men arbetar numera inom Svensk Elitfotboll.

Foto: Andreas Hillergren / TT

Fotboll2017-07-27 19:00

Den andra juni kom Svensk Elitfotboll (SEF) ut med 2016 års rapport över Tipselitverksamhet och den är tänkt att skapa en bas där både klubbar och projekt kan jämföras. på över 158 sidor visas fjolårssäsongens sportsliga verksamhet, certifieringsresultat och vart talanger som medlemsklubbarna fostrat tagit vägen.

− Det är ett sätt för oss att kvalitetssäkra klubbarna och deras arbete. Rapporten består av sju områden som vi har grupperat och sedan får klubbarna poäng i varje område som sedan slås ihop, säger Stefan Lundin, sportdirektör på SEF.

SEF började med certifiering av fotbollsklubbars akademier efter ett studiebesök i Nederländerna där de inspirerades av en modell. Stefan Lundin var inblandad i att ta fram en svensk version som skulle göra det lättare att bedöma föreningars arbete med ungdomsspelare.

− Jag fick i uppdrag för ungefär åtta år sedan att ta fram en svensk modell som vi kunde använda oss av. Innan dess fick vi långa dokument från lagen som var obegripliga för mig och andra att förstå. Det var en ganska lång process att ta fram modellen och nivåerna som vi tyckte var användbara och de har utvecklats sedan dess, säger Stefan Lundin.

I dag är cirka 60 klubbar med i arbetet och inom SEF certifieras varje medlemsklubb enligt en femgradig skala där Sirius får två stjärnor och endast Östersund är sämre i allsvenskan med en stjärna. Uppsalalaget fick 980 poäng och det var 20 ifrån tre stjärnor som flera andra lag i Sveriges högsta division har – bland annat AFC Eskilstuna och Örebro.

– Jag ser många likheter mellan Sirius och Östersund där klubbarna har jobbat på ett liknande sätt och nått framgång. De har starka a-lag men inte lika bra akademier utan har rekryterat mer utifrån som tagit föreningen framåt. Sirius är en ambitiös klubb men deras arbete med akademin har inte gett full effekt till dags datum men jag börjar se någon form av resultat, säger Stefan Lundin.

Sirius akademi är inne på sin åttonde säsong – varav fjärde som SEF-certifierad – och växt mycket sedan den startades 2010.

− Sirius akademi är ganska ny och det tar lång tid att bygga upp en stark verksamhet. Det finns andra lag i närheten, till exempel i Stockholmsområdet, som varit framgångsrika och lockat spelare från klubbens upptagningsområde. För många lag i och runt omkring Stockholm är det så att deras unga spelare vill till Brommapojkarna, AIK, Hammarby eller Djurgården men det kan förändras och Sirius kan börja ta ansvar för spelarutbildning i sin region. Sirius har inte varit tillräckligt attraktivt för unga spelare men jag tror att de kan bli det nu, säger Stefan Lundin.

Inom ett område som Sirius fick lågt poäng var ”Tränar- och ledarorganisation” och där kollar SEF bland annat på utbildningsnivå, erfarenhet och anställningsmängd.

− Sirius har lagt sina resurser på a-laget och gjort kloka värvningar. De har väldigt starka tränare som driver klubben framåt och akademin är lovvärd men den har inte nått nivån av förädling av egna talanger ännu, säger Stefan Lundin.

Syftet med certifieringen är att:

– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år

– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden

– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete

– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna

– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.

– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen

– framhålla spelarutveckling och ledarutveckling som de viktigaste faktorerna

– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv

Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen.

Källa: Tipselit.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!